Tu te gandesti la sanatatea mintala a batranului de langa tine?

Tu te gandesti la sanatatea mintala a batranului de langa tine?
history_edu
Autor
redactia ele.ro
  calendar_month
Publicat
24 Apr 2013, 11:20
  update
Actualizat
24 Apr 2013, ora: 11:23
  photo_cameraDepresia la batrani    
Care este imaginea pe care o avem despre batranete? Ne imaginam persoane fara putere, singure, incapabile de a face fata vietii sau persoane ajunse la varsta pensionarii dar tonice, cu o viata plina de activitati si interese?

,,Specialistii vorbesc de procente de depresie diagnosticabila la varstnic mai mici decat la alte categorii de varsta. Cu toate acestea, simptome semnificative de depresie fara a atinge pragul de diagnosticare se pot intalni la 1 din 5 varstnici", spune Dr. Victor Marinescu, medic primar psihiatrie.

Simptome care indica depresie

Depresia varstnicului este un diagnostic clinic. Simptomele principale sunt dispozitia depresiva, pierderea interesului sau a placerii (anhedonie) si lipsa de energie (anergie) alaturi de concentrare scazuta, scaderea stimei de sine, anumite idei de vinovatie legate de trecut, lipsa sperantei sau pesimism cu privire la viitor, tulburari de somn, scaderea poftei de mancare, modificari psihomotorii. Simptomele prezentate sunt comune si pot fi intalnite la varstnic la fel ca si la adultul tanar.

,,Exista posibilitatea unor prezentari diferite, complexe deoarece pot interveni factori legati de imbatranire sau combinarea tabloului depresiv cu cel al altor afectiuni medicale prezente la aceasta varsta. E posibil sa intalnim mai curand anhedonia decat o dispozitie depresiva clar evidentiata", adauga Dr. Victor Marinescu.

Batranii prezinta adesea acuze somatice ca oboseala, cefaleea, probleme de somn, dar si irascibilitate, tendinta la izolare, accentuarea unor trasaturi de personalitate sau modificari de comportament, o afectare cognitiva importanta (numita si pseudodementa) sau diferite sindroame dureroase care nu sunt prezente in aceeasi masura la adultul tanar. Iar prevalenta mai mare a depresiei la femei la diferite grupe de varsta se mentine si la varstnici.

Factorii de risc in depresia varstnicului

Depresia are un risc important de aparitie in cazul unor afectiuni somatice cum ar fi insuficienta cardiaca, hipotiroidia, boala cerebrovasculara, boala Parkinson. Legatura dintre depresie si afectiunea somatica este reciproca si complexa, fiecare agravand evolutia celeilalte.

Prezenta unor anomalii cerebrale asociate cu leziuni vasculare duce la un raspuns slab la tratament, prognostic negativ si risc crescut de recidive. Mai mult, riscul de depresie poate creste in timpul administrarii unor medicamente ca betablocantele sau corticosteroizii.

Tratamentul este ingreunat de stigmatizare

,,Tratamentul presupune administrarea unor medicamente antidepresive si pe cat posibil sprijin psihologic. Dificultatea de a initia si mentine un tratament antidepresiv se poate datora stigmatizarii, inacceptarii diagnosticului de depresie, fricii de antidepresive ca ar da dependenta, prezenta in antecedente a unor experiente medicale nefaste'', precizeaza Dr. Victor Marinescu.

Tratamentul presupune si corectarea problemelor somatice, cu atentie la deficitele senzoriale, verificarea frecventa a schemelor de tratament pentru a retrage medicamentele care ar putea sa aiba interactiuni nedorite, unele cu altele. Este necesara precautie la combinatiile medicamentoase deoarece varstnicul are de obicei prescrise medicamente pentru problemele somatice.

Rezultatele tratamentelor antidepresive pot fi similare cu cele obtinute la cei mai tineri cu exceptia cazurilor de afectare vasculara cerebrala. Tratamentul medicamentos trebuie facut cu doze de start scazute, medicamentele vor fi selectate si pe baza spectrului de efecte adverse posibile care sa nu agraveze bolile concomitente si sa nu duca la interactiuni cu medicamentele recomandate pentru acestea. Pot exista probleme de aderenta la tratament. Recaderea este mai frecventa si tratamentul trebuie sa dureze 1-3 ani, uneori chiar mai mult. Trebuie evitate medicamentele cu efecte secundare anticolinergice care pot duce la accentuarea afectarii cognitive.

In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro , a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.

Sursa informatii medicale: Victor Marinescu, medic primar - psihiatrie
Recomandari

Newsletter Ele.ro

 
 
Sangerarea gingivala
  • person

    "Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!"

Blog Ele.rochevron_right
 
Forum Ele.rochevron_right
 
Cercei placati cu aur alb de 18k

89 RON   139 RON

Ofert Ele.rochevron_right
36% reducere