Cum afecteaza stresul sanatatea dintilor

Stresul excesiv poate afecta starea generala de sanatate, poate duce la dureri de stomac sau migrene. Insa, stresul poate afecta si sanatatea orala, ducand la afectiuni precum afte bucale, bruxism, boli parodonatale sau poate influenta negativ igiena orala si rutina alimentara. Dr. Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al clinicii Dr. Melnic ne spune cum putem sa prevenim aceste probleme.
Bruxismul (scrasnitul dintilor)
Stresul poate duce la scrasnirea dintilor pe timpul zilei sau a noptii, de cele mai multe ori in mod inconstient. Bruxismul poate duce la probleme dentare din cauza pierderii treptate a dintilor cauzate de erodarea smaltului dentar sau poate duce la hipersensibilitate, inflamatii, fisuri, fracturi sau necroza pulpara. Bruxismul poate agrava o boala parodontala deja existenta, poate determina aparitia pungilor gingivale, poate produce fracturarea sau decimentarea lucrarilor proteice sau modificari ale oaselor maxilare. Dr. Ion Melnic recomanda ca tratamentul bruxismului sa fie instituit de catre medicul dentist cat mai precoce dupa diagnosticarea acestei afectiuni, pentru ca disfunctiile dentare pe care le poate cauza sa fie limitate.
Boli gingivale
Chiar si atunci cand nivelurile ridicate de stres sunt pe termen scurt, stresul poate provoca o crestere a placii dentare, amplificand riscul de sangerare a gingiilor ceea ce duce la evolutia unor boli gingivale grave. Vizitele periodice la dentis, o igiena orala buna si o alimentatie sanatoasa ajuta la reducerea riscurilor de aparitie a bolilor gingivale.
Igiena orala precara
Stresul va poate afecta starea de spirit si obiceiurile zilnice de igiena orala, cum ar fi periajul dupa fiecare masa sau folosirea atei dentare. Daca sariti peste obiceiurile de igiena orala de zi cu zi, starea de sanatate a dintilor va avea de suferit, iar daca aveti o boala a dintilor sau a gingiilor, aceasta se poate agrava. Chiar daca aveti dintii sanatosi, o igiena orala precara poate duce la riscul aparitiei cariilor. De asemnea, stresul poate duce la dezvoltarea obiceiurilor alimentare nesanatoase, cum ar fi consumul des de alimente dulci sau de bauturi carbogazoase, iar aceste obiceiuri cresc riscul aparitiei cariilor sau a altor probleme ale dintilor.
Aftele bucale
Aftele bucale sunt ulcere mici de culoare alba care apar in interiorul cavitatii bucale. Desi acestea pot aparea si din cauza problemelor sistemului imunitar, a bacteriilor sau virusilor, riscul aparitiei aftelor poate creste din cauza stresului, oboselii si alergiilor. Aftele nu sunt contagioase si dispar in 7-10 zile.
Recomandari
Newsletter Ele.ro





SA ALEGEM!
- person
"daca nu spui ce ai de spus, risti sa raspunzi la "cine esti tu?" cu "nimeni!""