9 alimente delicioase, dar otravitoare
history_edu ele.ro calendar_month 06 Apr 2009, 16:18
In fiecare zi consumam alimente produse din plante sau animale ce contin otravuri periculoase. De cele mai multe ori, reusim sa evitam aceste toxine, insa accidente se intampla periodic. Iata care sunt cele mai comune otravuri de care ne lovim in bucatarie!
1. Ciupercile
Ciupercile otravitoare se pot recunoaste dupa anumite caracteristici de culoare si forma, insa ele nu constituie repere sigure. De cele mai multe ori, ciupercile otravitoare au culori aprinse, palarii de forme neregulate, lamele albe (fata de cele neotravitoare care sunt roz sau negre) si excrescente pe codite. Aceste caracteristici sunt adevarate pentru multe tipuri de ciuperci, insa nu pentru toate. Atentie de unde le cumperi!
2. Pestii fugu
Pestii fugu sunt atat de otravitori incat in Japonia bucatarii sunt special instruiti si testati inainte de a se apuca de gatit. Trainingul lor dureaza doi sau chiar trei ani, si doar 30% dintre cursanti trec testul final. Daca pestele nu este curatat bine, riscul de moarte imediata este foarte mare.
3. Uleiul de ricin
Uleiul de ricin este folosit pe scara larga la producerea bomboanelor, ciocolatei si a altor mancaruri. Din fericire, acest ulei este bine purificat pe cale industriala, caci este de ajuns numai o singura boaba de ricin sa omoare un om, si 4 boabe pentru un cal. Toxina se numeste ricina, si este atat de toxica incat angajatii care culeg boabele de ricin sunt instruiti foarte bine pentru prevenirea accidentelor.
4. Migdalele
Migdalele sunt cele mai apreciate seminte in intreaga lume datorita gustului lor unic. Cele mai aromate si mai pretioase sunt considerate migdalele amare, insa au o problema: sunt pline de cianuri. Inainte de a putea fi consumate, migdalele amare trebuie sa fie procesate termic pentru indepartarea toxinelor. In ciuda acestui regulament, unele tari tot nu legalizeaza consumul lor, precum este cazul Noii Zeelande.
5. Ciresele
Ciresele sunt fructe foarte populare, folosite in prepararea dulciurilor, lichiorurilor, sau consumate in stare cruda. Ele fac parte din aceeasi familie cu prunele, caisele si piersicile. Toate aceste fructe contin substante foarte otravitoare in frunze si samburi. Atunci cand samburii de cirese sunt zdrobiti sau mestecati, ei elibereaza acid prusic (sau acid cianhidric), extrem de toxic.
6. Merele
Semintele de mar contin de asemenea cianuri, insa in cantitati mai mici. Ele sunt adesea inghitite accidental, dar trebuie sa consumi o cantitate mare ca sa te imbolnavesti. Un singur mar nu este de ajuns pentru a te intoxica.
7. Rubarba
Rubarba, una din plantele preferate ale occidentalilor pentru prepararea gemurilor si placintelor, contine in frunzele sale o toxina neidentificata inca si un acid coroziv. Daca amesteci frunzele cu apa si sucuri carbogazoase, otravurile devin si mai potente. Din nefericire, chiar frunzele sunt utilizate in alimentatie. Radacinile plantei sunt folosite ca laxativ.
8. Rosiile
Frunzele si tulpina rosiei contin o substanta chimica numita "glico-alcaloid", care provoaca nervozitate extrema si probleme la stomac. Uneori, aceste parti toxice ale plantei sunt folosite in alimentatie, pentru potentarea gustului.
9. Cartofii
Ca si rosiile, cartofii contin otravuri in tulpina si frunze, si chiar si in cartoful insusi daca acesta are culoarea verde (culoarea verde este data de concentratia mare de glico-alcaloid). Intoxicatiile cu cartofi sunt rare, dar se intampla, si se manifesta prin stari de confuzie, slabiciune, coma si moarte.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
lacrima
- person
"zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"