Alimentatia contra flatulentelor

history_edu redactia ele.ro calendar_month 06 Nov 2008, 10:19
Balonarile, flatulentele si chiar durerile abdominale sunt probleme care le fac viata grea multor persoane. Stii care sunt alimentele de evitat cand te confrunti cu ele?
Originile acestor simptome pot fi foarte diverse, dar pentru fiecare caz exista o alimentatie care poate atenua inconfortul. Fiecare dintre noi trebuie sa repereze alimentele care ne baloneaza , deoarece lista cu aceste alimente este destul de lunga si specifica.
Alimente interzise
In general, alimentele cele mai "fermentabile" , care favorizeaza deci productia de gaze, sunt:
Cruditatile dure, precum morcovii cruzi
Legumele ca: broccoli, varza, napi, gulie, ridiche, coaja fructelor
Cerealele integrale
Grasimile gatite
Berea
Unele mezeluri
La aceasta lista se mai adauga si bauturile carbogazoase care, fara sa fermenteze, sunt aducatoare de cantitati mari de gaze la nivelul intestinului. Atentie si la sorbitol (folosit in tratarea constipatiei) sau la ceilalti indulcitori artificiali care accentueaza colita de fermentatie.
Tipsuri nutritionale
Cand simti ca esti balonata, las-o mai moale cu fibrele!
Mananca incet si calm, cu gurite mici.
Favorizeaza aportul de proteine, si redu aportul de glucide.
Incearca sa reduci consumul de lactate, s-ar putea sa suferi de intoleranta la lactoza . Incearca sa vezi daca ti se amelioreaza simptomele dupa aceasta perioada de abstinenta.
Alte articole despre