Aromoterapia: aroma sau terapie?

Aromoterapia: aroma sau terapie?
  calendar_month        
Aromoterapie: la comercianti, in spa-uri si chiar in farmacie toata lumea are acest cuvant pe buze. Dar uleiurile esentiale sunt ele intr-adevar eficace? Chiar au adevarate proprietati relaxante si terapeutice?

De unde vin uleiurile esentiale?

Atunci cand strangi o coaja de portocala deasupra unei lumanari, sute de stelute mici se aprind deasupra flacarii. Acesta este un ulei esential, adica un ulei de planta aromata.

Extractia uleiului se face prin distilare la rece, metoda inventata inca din Evul Mediu. Decoctul de plante, care rezulta prin presare, este trecut intr-un imens alambic. Incalzit, el produce un gaz, care este apoi racit prin trecerea prin tevi multiple. Picaturile obtinute astfel constituie uleiul esential.

Doua tone de portocale sunt necesare pentru a face 100 g de ulei esential si 500 de radacini de verbina pentru a obtine 30 g... Iata de ce preturile acestor uleiuri sunt atat de ?flambate?!

Uleiurile esentiale au efect terapeutic?

Ele sunt indicate pe cale orala, cutanata (masaje) sau prin difuzie. Sunt utilizate de secole, specialistii afirmand ca mirosul lor provoaca reactii chimice si fiziologice in organism.

Toate modurile de administrare pot fi eficace. Uleiurile esentiale absorbite prin mucoase in timpul inhalarii actioneaza uneori mai repede decat cele introduse pe cale cutanata.

Ele au efect asupra intregului organism si pot ajuta la lupta contra bufeurilor de caldura, anxietatii, deprimarii si reumatismului.

51990.jpg

Uleiuri esentiale contra bufeurilor de caldura

Anumite uleiuri esentiale permit ingrijirea bufeurilor de caldura, aceste urcari bruste ale temperaturii corporale caracteristice menopauzei.

Pe cale orala: dilueaza 2 picaturi de salvie intr-o lingurita cu ulei de masline. Mixtura trebuie luata de trei ori pe zi timp de 20 de zile. Cura poate fi reluata cu conditia sa faci pauza o saptamana pe luna.

Uleiuri esentiale contra anxietatii

Cunoscut de secole pentru efectul sau calmant, musetelul este eficace in calmarea stresului si anxietatii . In afara de acesta, exista si alte plante cu efecte relaxante.

Aplica pe piele sau inghite: 1 picatura de maghiran, 1 picatura de musetel, 1 picatura de ylang-ylang. Aplica de trei ori pe zi pe cerul gurii, pe fata interna a incheieturii mainii si sub limba pana la ameliorare.

Uleiuri esentiale contra deprimarii76771.jpg


Aromoterapia te poate ajuta sa te simti mai bine si daca esti deprimata .

In masaj: amesteca 1 picatura arbore de ceai, 1 picatura de lamaita, 1 picatura de rozmarin, 1 picatura de trandafir si 1 picatura de maghiran. Aplica pe talpi, pe fata interna a incheieturii mainii si in lungul coloanei vertebrale, de doua ori pe zi timp de 3 saptamani.

Pe cale orala: pune o picatura din acest amestec sub limba (sau pe un cubulet de zahar ce il vei lasa sa se topeasca in gura), de trei ori pe zi timp de trei saptamani.

Uleiuri esentiale anti-reumatismale

Uleiurile esentiale de rozmarin, dafin, lavanda, eucalipt au puterea de a ingriji reumatismul si inflamatiile.

Pentru masaj: amesteca 2 picaturi de rozmarin camforat, 2 picaturi de dafin, 3 picaturi de lavanda, 2 picaturi de eucalipt si 10 picaturi de arnica. Maseaza locurile dureroase timp de 1 minut, de 3-5 ori pe zi pana la ameliorare.Uleiurile esentiale: atentie la concentratie!

Concentratia uleiurilor esentiale contribuie adesea la eficacitatea lor. Bine dozate, uleiurile esentiale pot trata numeroase boli. Totusi, utilizarea lor terapeutica este subordonata unui diagnostic medical pentru a evita orice efect secundar nedorit.

Atentie! Nediluate, uleiurile esentiale sunt nocive, mai ales daca sunt luate pe cale orala. Chiar aplicate extern, trebuie sa le amesteci, de exemplu, cu ulei de migdala dulce. Cere parerea unui aromoterapeut!

Recomandari