De unde-si ia Danone laptele?
history_edu ele.ro calendar_month 17 Nov 2010, 14:38
95 % din laptele folosit de Danone este lapte romanesc, acest lucru e bine de stiut pentru a inlatura suspiciunea laptelui de import. Danone nu are ferme proprii si de aceea inca din perioada realizarii investitiei la fabrica sa din Bucuresti, inaugurata in 1999, Danone a stabilit parteneriate solide cu fermierii, iar in aprilie 2005, Danone a lansat programul "Spre Vest" (Reaching West), destinat investitiilor in calitatea si cantitatea laptelui, cu fermierii parteneri.
Programul spre Vest si calitatea laptelui
Obiectivele programului "Spre Vest" sunt cresterea cantitatii de lapte, prin cumpararea de juninci cu un potential genetic superior si imbunatatirea calitatii laptelui, prin investitii in masini si instalatii moderne de muls, care permit scaderea numarului de germeni la 50.000/ml, chiar mai bine decat normele europene de 100.000 germeni/ml. Apropo de numarul de germeni din lapte, aveti mare grija la laptele luat de la dozator. In Brasov de exemplu s-au facut controale la astfel de dozatoare de lapte iar rezultatele au fost ceva de speriat, intrucat s-au gasit 1 milion de germeni/ml de lapte.
Danone faciliteaza si sustine accesul fermierilor la credite
Pentru indeplinirea acestor obiective, Danone faciliteaza si sustine accesul fermierilor la credite - contractele pe termen lung incheiate cu compania Danone fiind o garantie pentru finantatori - si acorda consultanta tehnica si manageriala pentru investitii. Pana acum, 90 de fermieri au beneficiat de investitii in sali si echipamente de muls, tancuri de racire si stocaj al laptelui si de juninci cu potential genetic ridicat.
Ferma Cerbul din Covasna - partener Danone
Am fost si eu in vizita la o astfel de ferma in judecatul Covasna apartinand domnului Vilmos Kusztora, si am ramas placut surprinsa.Totusi sa nu credeti ca la ferma Cerbul vacile se plimba pe camp (dupa cum mai vedem prin diferite relcame), ci stau in grajduri, se plimba si mananca furaje in mod controlat.
Initial fermierul a inceput cu 30 de vitele, iar in prezent ferma Cerbul are 200 de vaci, dintre care 130 sunt vaci de lapte, de la care se mulg zilnic 2000 de litri de lapte. Daca inainte de a fi o ferma afiliata cu Danone mulsul se facea la bidon, de cand a inceput colaborarea ferma s-a modernizat cu o sala de muls iar de la 32 de oameni care aveau grija de ferma, numarul lor a scazut la 8, dintre care doar 5 persoane de ocupa de muls. Fermierul spune ca Danone are niste conditii aspre pentru a colabora cu o ferma, dar faptul ca Danone a oferit plata in avans, fara dobanda, pentru dezvoltarea fermei, l-a facut sa treaca la urmatorul nivel mult mai repede. Ca sa va faceti o idee, o sala de muls costa in jur de 83.000 euro, o vaca se vinde cu 1500 euro, iar o vaca de lapte da in medie 32 de litri de lapte.
Danone nu face rabat la siguranta alimentara
Danone Romania colecteaza zilnic aproape 200 de tone de lapte cu ajutorul a 15 cisterne speciale (inchipuiti-va niste termosuri uriase ambulante). Intreaga cantitate este achizitionata de la furnizori contractuali, verificati si agreati in prealabil si controlati regulat pe toata durata derularii contractului. Laptele adus la fabrica este analizat in laboratorul propriu autorizat al Danone. Rezultatele sunt utilizate si de fermieri, in "pilotarea" si confirmarea actiunilor pe care acestia le realizeaza in ferma pentru imbunatatirea calitatii laptelui, atat sub raport compozitional (continutul de proteine si grasime), cat si igienic (analizele microbiologice). De asemenea, este verificata si prezenta urmelor de antibiotice in lapte, care este si un indicator al performantei managementului in ferma.
Sistem de plata a laptelui dupa calitate
In afara de implicarea in investitiile propriu-zise din fermele partenere, Danone a introdus, inca din 1999, un sistem de plata a laptelui dupa calitate, care stimuleaza si rasplateste preocuparea pentru calitatea si igiena laptelui materie prima, prin bonusuri adaugate pretului de baza. Exista, de asemenea, un bonus si pentru cresterea cantitatii furnizate. De exemplu, Ferma Cerbul a luat in 2006 locul I la concursul Calitate lapte 2005.
Pentru mentinerea calitatii si prospetimii, este foarte important ca laptele sa fie racit rapid, pastrat si transportat la temperatura optima, astfel incat el sa aiba sub 10 grade Celsius cand ajunge la fabrica. Danone asigura transportul si distributia produselor sale cu ajutorul flotei de camioane frigorifice moderne, avand cea mai performanta distributie refrigerata din tara.
Alte articole despre