Efectele benefice ale saunei

Efectele benefice ale saunei
  calendar_month        
Sauna nu ne ofera numai un sentiment de relaxare si prospetime, ci ajuta la formarea unei bariere protectoare impotriva bolilor. Este de ajuns sa te duci odata pe saptamana si, datorita actiunii sale combinate cu frigul, treptat, corpul ni se tonifica.

Baia de sudoare era cunoascuta de toate popoarele inca din antichitate. Mult mai recent au inceput sa se dezvolte cabinele moderne, montate din lemn de calitate si cu o izolatie perfecta.

Filnandezii cei luminati

Se spune ca sauna provine din Finlanda. In orice caz, a devenit o parte componenta a culturii acestui popor nordic si pentru locuitorii de aici reprezinta un ritual zilnic care inlesneste trecerea de la tempoul de lucru la cel de odihna.

Dupa ce in anii `20 sportivii finlandezi si-au adus cu ei sauna la olimpiada, aceasta s-a extins cu rapiditate. Si la noi "baia de sudoare" si-a castigat rapid multi adepti, iar randurile lor se largesc continuu.

Cine poate intra in sauna?

La sauna pot merge aproape toti oamenii fara diferenta de sex sau varsta. Daca ezitam, nestiind daca starea noastra de sanantate ne permite sa facem sauna, ar trebui sa ne sfatuim mai intai cu un doctor.

Dar si un om complet sanatos, care vina prima data la sauna, trebuie sa respecte metoda corecta de practicare a saunei, care consta in urmatoarele faze:

Mai intai ne spalam bine corpul, facem dus, ne udam capul ca sa nu se incinga, ne invelim intr-un prosop mare si ne alegem o bancuta potrivita.

Daca sauna este construita dintr-un lemn de calitate, special destinat acestor spatii (cum este, de exemplu salcia africana), oaspetii nu au probleme cu respiratia.



Daca cineva se teme totusi ca ar putea avea greutati la respirat, ajutorul este simplu - este suficient sa ude un colt al prosopului si sa respire in el.

Trei runde si gripa nu mai are nici o sansa

Inainte de patrunderea in sauna propriu-zisa, fiecare persoana trebuie sa se spele bine cu sapun, pentru a curata de pe corp tot praful, sudoarea si alte impuritati.

Doar asa sauna poate avea efectul corect pentru epiderma. Apoi lasam aerul fierbinte sa actioneze asupra noastra atata timp cat ne simtim bine, iar prima runda o incheiem cu un dus caldut, apoi rece, eventual cu un bazin inghetat.

Acest procedeu e bine sa fie repetat - una, doua runde dimineata ne trezesc pe deplin, iar trei, patru seara ne linistesc si constituie un minunat cantec de leagan.

Sauna impotriva acneei

Practicarea saunei este foarte eficienta in lupta impotriva acneei. Datoriata aerului cald porii se deschid si toate impuritatile ies la suprafata pielii, dupa care sunt spalate.

Daca aveti posibilitatea, incercati sa aplicati dupa sauna o masca de fata. Pielea incalzita si curatata, absoarbe substantele necesare si hranitoare.

Efectele imediate ale saunei

Scaderea greutatii prin eliminarea apei;

Relaxare psihica;

Inlaturarea toxinelor;

Curatoarea pielii, efect cosmetic;

Imbunatatirea metabolismului;

Relaxarea muschilor;

Eliberarea cailor respiratorii;

Atenuarea durerilor;

Un somn adanc.

Sfatul Ele.ro

E bine sa cuplam sauna cu masajul. Muschii intepeniti se destind in aerul fierbinte, se regenereaza, iar masajul este mult mai eficient.

Un complement eficace il constituie diferitele manusi pentru masaj, datorita carora epiderma se inroseste bine iar celulele moarte se inlatura.



Recomandari