Fibromul uterin - tratament prin acupunctura

Fibromul uterin - tratament prin acupunctura
  calendar_month        
Fibromul uterin este o afectiune benigna care apare numai in perioada de activitate menstruala. In viziunea medicinei traditionale orientale, fibromul uterin apare cel mai frecvent ca urmare a stagnarii sangelui. Semnele acestei afectiuni sunt urmatoarele:

- in etajul inferior se palpeaza o masa de consistenta crescuta, uneori dureroasa, fixa, iar durerea se agraveaza clar la presiune;

- ciclurile menstruale sunt neregulate, dar de obicei menstruatia vine mai devreme, cu flux abundent, durata menstruatiei este lunga;

- limba este de culoare rosu inchis, iar pulsul este incordat;

Dupa mai multi ani de evolutie pot aparea semne suplimentare care anunta o complicare a tulburarii energetice. Acestea sunt: ameteala si tulburari de vedere mai ales la ridicarea din pozitia orizontala, lipsa de chef, transpiratii si urina abundenta. Pulsul isi schimba aspectul devenind superficial si slab.

A doua situatie (in ordinea frecventei) care duce la fibrom uterin este stagnarea glerelor. Aceasta apare mai ales la paciente supraponderale, cu ten palid. Ciclul menstrual este tot neregulat, dar de obicei menstruatia vine mai tarziu (sau lipseste cateva luni la rand). Aici exista de la bun inceput ameteala, senzatie de cap greu, insomnie. Pulsul este alunecos, limba este acoperita cu depozit alb, gros.

Tratamentul prin acupunctura este in parte comun si in parte diferit in functie de diagnosticul energetic. Voi prezenta acele puncte care sunt comune, puncte a caror masare (sau, preferabil, intepare) are un efect benefic indiferent de tipul energetic al tulburarii corespunzatoare fibromului uterin.

-

punctul Vas Conceptie-3 (numit de chinezi "Izvorul Energiei") se afla pe linia mediana a corpului, la 4 degete sub ombilic ("degetul" este o unitate de masura egala cu grosimea maxima a degetului mare). Acupunctura lui este foarte utila in special cand exista menstruatie cu cheaguri sau senzatie de frig sau de cald in abdomen.

- punctul Stomac-29 se afla la 2 degete lateral de punctul precedent, pe aceesi linie orizontala. Acupunctura aici este foarte utila in special in cazu de ciclu menstrual lung sau absent; alte situatii in care se foloseste: inflamatia ovarelor sau infertilitatea.

- punctul Splina-6 este un punct de reuniune a celor 3 meridiane Inn (chiar asa il numesc chinezii). Se afla pe partea interna a gambei, la 3 degete deasupra "fluierului piciorului". Este cel mai folosit punct pentru afectiuni ginecologice in general. Este si un punct cu mare valoare diagnostica: devine dureros in cazul multor afectiuni ginecologice (mai ales inflamatorii)

- punctul Ficat-3 ("Asaltul Suprem") se afla pe laba piciorului. Este ceva mai greu de localizat (intre metatarsienele degetelor 1 si 2 asa cum se arata in figura), cea mai buna metoda fiind cautarea pulsului arterei pedioase: punctul se afla acolo unde se simt mai bine pulsatiile. Manevrarea acestui punct este interzisa la femeia gravida. Este util in special in caz de flux menstrual abundent sau cu durata mai mare de 5 zile

Homeopatia este de asemenea utila mai ales in cazurile in care exista tulburari de ciclu menstrual. Tratamentul homeopatic insa este strict individualizat. Aceasta inseamna ca 100 de paciente cu fibrom uterin pot primi 100 de remedii diferite, incat nu se pot da nici macar indicatiile generale care se pot da in privinta punctelor de acupunctura. Un inconvenient al homeopatiei este faptul ca nu se poate asocia unui tratament hormonal (pe cand acupunctura se poate). Cele mai bune rezultate le dau tehnicile combinate (acupunctura + homeopatie).

Desi sunt afectiuni benigne, fibroamele uterine trebuie tratate datorita faptului ca duc frecvent la tulburari de ciclu suparatoare si la risc crescut in caz de sarcina.
Recomandari