Fototerapia - beneficii si contraindicatii

Fototerapia - beneficii si contraindicatii
  calendar_month        
Fototerapia te ajuta sa combati lipsurile provocate de scaderea intensitatii luminii in anotimpul rece, care este un element favorizant al depresiei. Diminuarea luminozitatii naturale provoaca la unele persoane reducerea vitalitatii, tulburari de somn, stres si depresii sezoniere.

Afla cum se foloseste si care sunt contraindicatiile fototerapiei!

Ce este fototerapia?

Fototerapia este considerata o metoda de terapie alternativa ce are ca scop transformarea luminii in fenomen tehnologic pentru evitarea si tratarea problemelor provocate de lipsa luminii, mai ales iarna.

Principiul: trebuie sa te expui in timpul zilei, de preferinta dimineata, la lumina unei lampi de fototerapie de 2500 lucsi, fie in clinica, fie la domiciliu. Lumina acestei lampi o imita pe cea a soarelui, este o lumina alba cu spectru larg, ce trateaza in principal tulburarile asociate dereglarii ceasului biologic intern.

Pentru a beneficia de efectele ei, trebuie sa ai mereu in campul vizual lampa de fototerapie, astfel ca o poti pune pe un birou, in sufragerie sau in camera unde stai cel mai mult.

In ce cazuri se utilizeaza fototerapia?

Fototerapia este utila in caz de depresie sezoniera, pentru oboseala cronica si insomnii. Totusi, specialistii o recomanda si pentru alte probleme: probleme dermatologice, rahitism.

Care sunt efectele benefice ale fototerapiei?

Fototerapia compenseaza lipsa luminii, vinovata de pierderea vitalitatii si a bunei dispozitii. Ea blocheaza melatonina (hormon ce declanseaza somnul) secretata anormal in timpul zilei datorita lipsei luminii solare si mareste nivelul de serotonina, hormonul energiei si antistres. Se reface deci echilibrul intre starea de veghe si somn.

Contraindicatiile fototerapiei

Fototerapia este nerecomandata persoanelor care au probleme oculare sau sufera de boli ce afecteaza retina, cum este diabetul. De aceea e important sa ceri avizul medicului inainte de a-ti cumpara o lampa.

Tehnica fototerapiei este de asemenea contraindicata si in cazul persoanelor hipersensibile la lumina sau care iau medicamente fotosensibilizante (cu continut de litiu) sau uleiuri esentiale (citrice, bergamota). Fototerapia nu se recomanda nici persoanelor sub tratament antiepileptic.

Cum alegi o lampa buna de fototerapie?

Opteaza pentru o lampa de peste 2500 lucsi (unitatea de masura a intensitatii luminii) pentru a avea parte de un tratament eficient. Aceste lampi se gasesc in magazinele de electrocasnice.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Cameron la premiera Shrek 3
  • person

    "fashion is the science of appearances"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right