Hipnoterapia: o tehnica medicala de incredere?

Hipnoterapia: o tehnica medicala de incredere?
  calendar_month        
"Priveste cu atentie pendulul, pleoapele ti se ingreuneaza..." la asta te gandesti cand vine vorba de hipnoza? Daca da, atunci e cazul sa citesti acest articol, si-ti vei da seama ca hipnoza intra in categoria terapiilor medicale, insa cu cateva precautii.

Nu confunda hipnoterapia cu hipnoza de spectacol

Scena de circ: hipnotizatorul alege la intamplare un spectator din multime si ii cere sa urce pe scena. Ii flutura un pendul prin fata ochilor, articuleaza cateva cuvinte de neinteles si victima intra in transa, intr-o stare asemanatoare cu somnambulismul. Ii cere apoi sa faca precum gaina, sa-si scoata pantalonii si totul se executa. Hipnotizatorul numara apoi pana la 3 si hipnotizatul deschide ochi, isi da seama ca e dezbracat si se intoarce rusinat la locul lui. Aceasta este hipnoza de spectacol, practicata de sarlatani, de care trebuie sa te feresti.

Cabinetul hipnoterapeutului, care a urmat cursuri de psihologie inainte de a se specializa, nu are prea mult de-a face cu spectacolul. Nu exista niciun pendul si nicio tehnica pentru a te adormi. Vei fi constient in timpul sedintei si nu va incerca sa te jecmaneasca de bani, nici sa te puna in situatii penibile. Hipnoterapia este o stiinta, la fel ca toate celelalte stiinte ale medicinei alternative. Nu exista nimic supranatural sau magic, ci din contra!Cum functioneaza hipnoza?

Hipnoterapeutul isi croieste drum pana in subconstientul nostru, caruia ii vorbeste direct. Subconstientul cuprinde amintiri mai mult sau mai putin sterse, vise, intuitii, emotii. Pentru a accede la acest subconstient, hipnoterapeutul provoaca o stare de transa. Nu te panica! Starea de transa este acel moment in care atentia pacientului este total focalizata asupra unui punct precis, uitand de tot ceea ce il inconjoara. Cu cat transa este mai puternica, cu atat va fi mai usor sa accezi in subconstientul tau.

Tehnici de hipnoza

Metoda cea mai folosita este aceea a sugestiei, directa sau indirecta. In timpul transei, terapeutul formuleaza o fraza de tipul: "Cand vei iesi din cabinet, nu vei mai avea pofta sa fumezi". In versiunea indirecta, terapeutul va enumera efectele negative ale fumatului, fara sa-ti spuna sa renunti.

Tehica disocierii este si ea utilizata: ti se spune sa te gandesti la un subiect din doua puncte de vedere diferite. Astfel, terapeutul te face sa vezi obiectiv sentimente si emotii, ajutandu-te sa-ti rezolvi problemele familiale.

Tehnica regresiei: hipnoterapeutul te intoarce in timp pentru a dezgropa amintiri reprimate. Atentie: este o metoda de folosit cu precautie! Ea poate aduce la suprafata amintiri prea dureroase sau poate exista si un alt pericol: memoria joaca uneori feste, si iti poate transmite amintiri "false", constituite partial din adevar si partial din imaginatie. S-au intamplat cazuri in care pacientii au fost convinsi prin regresie ca au fost victimele unui incest, cand de fapt nu era cazul.

Hipnoza metaforica: terapeutul povesteste in imagini, ca si cum ti-ar spune o poveste pentru copii, despre un subiect din viata ta, incercand sa transforme raul in bine. Tehnica aceasta este folosita mai ales pentru a scapa de fobii .

Afla in partea a doua a articolului ce boli se pot trata prin hipnoterapie, ce rezultate se obtin si cum poti recunoaste un hipnoterapeut de incredere!

Recomandari