Iaurtul probiotic trateaza depresia

Iaurtul probiotic trateaza depresia
  calendar_month        
Te simti deseori abatuta, lipsita de energie si nemotivata in a-ti indeplini sarcinile zilnice? Iaurtul probiotic ti-ar putea fi de un real folos, sustin cercetatorii Universitatii "Cork" din Irlanda, care au descoperit ca bacteriile intestinale ne pot influenta starea de spirit in bine.

Probioticele, sau "bacteriile bune" continute de iaurt au potentialul de a modifica procesele chimice ale creierului, constituind un tratament eficient pentru anxietate si alte tulburari asociate depresiei.

Cum s-a demonstrat?

Oamenii de stiinta irlandezi au facut o serie de experimente pe cobai, pe care i-au hranit cu probioticul Lactobacillus rhamnosus JB-1, un tip de bacterii care ar trebui sa se regaseasca in mod normal in sistemul digestiv.

Soriceii care au consumat probioticul au aratat mai putine semne de stres, anxietate si comportament tipic depresiv decat cei care au fost hraniti cu bulion.

Rezultatele analizelor au aratat de asemenea si un nivel scazut al hormonului care declanseaza starea de stres, corticosteronul.

Cercetarea ofera prima dovada a faptului ca un probiotic poate avea afecte asupra proceselor chimice ale creierului.

Cercetatorii sustin ca bacteriile din iaurt "comunica" la nivel cerebral prin intermediul nervului vag, un nerv cranian care merge de-a lungul esofagului, ajunge in stomac si este raspunzator pentru secretia acida a stomacului.

Prin urmare, orice actiune asupra bacteriilor intestinale poate declansa un intreg spectru de efecte asupra comportamentului nostru.

Antidepresivele, inlocuite de probiotice?

Foarte posibil. Profesorul John Cryan de la Universitatea Cork din Irlanda sustine ca se poate aplica, fara doar si poate, conceptul demonstrat in cercetare - acela de a dezvolta terapii utile in tratarea tulburarilor psihice apeland la sistemul intestinal.

Cryan ne avertizeaza totusi ca nu este suficient ca o persoana depresiva sa cumpere un iaurt oarecare din supermarket si sa-l consume pe post de tratament.

Eficienta produsului lactat depinde in cea mai mare masura de tulpina probioticului inclusa in iaurt.

Probioticele si sanatatea

Probioticele sunt microorganisme vii care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare, sintetizeaza multe vitamine esentiale pentru organism, intaresc sistemul imunitar si asigura mentinerea sanatatii sistemului digestiv.

Principalele probiotice sunt bacteriile lactice, pe care le gasesti cel mai frecvent in iaurt.

Atentie insa la eticheta iaurturilor pe care le cumperi, pentru ca ele nu trebuie sa contina lapte praf reconstituit, arome, coloranti, fructe, agenti de ingrasare, zahar sau alte zaharuri (glucoza, fructoza).

Produsele benefice sunt obtinute din bacteriile Lactobacillus bulcaricus si Streptococcus thermophillus iar perioada de valabilitate nu trebuie sa depaseasca 10 zile.

In plus, medicii recomanda consumul prebioticelor pentru stimularea cresterii numarului de bacterii intestinale benefice in colon, pe care le poti introduce in organism daca mananci ceapa, praz , cicoare si muraturi.

Suplimentarea aportului de probiotice cu vitamine si minerale esentiale confera un efect sinergic, imbunatatind semnificativ capacitatea organismului de a face fata infectiilor curente.

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari