Medicina traditionala chineza - viziunea holista

history_edu redactia ele.ro calendar_month 24 Aug 2006, 23:51
In medicina chineza, omul este tratat ca o entitate complexa. Conform acesteia, intre diferitele organe interne, organele de simt si celelalte tesuturi ale corpului - cum ar fi pielea, muschii si oasele - exista relatii de schimb. Fiecare organ si fiecare grup de organe sunt raspunzatoare de o anumita functie. Inima si vasele de sange asigura functionarea sistemului circulator, ficatul si rinichii raspund de metabolism, iar stomacul si intestinele de digestie. Indeplinindu-si fiecare functia care ii revine, organele se sustin reciproc. Pe de alta parte, ele interactioneaza cu blocandu-se, astfel incat sa suprasolicite functionarea altor organe sau a energiilor acestora pentru a-si indeplini propria functie.
Datorita acestor raporturi reciproce dintre organele corpului, care se realizeaza prin intermediul sangelui (in chineza Qi) si al meridianelor, in corpul omenesc domneste un echilibru intre stimularea si inhibarea fiecareia din functiile corpului (de exemplu intre fluxurile de energie din corp). Medicina chineza nu considera organele, sistemele sau transformarile patologice in mod izolat. Prin aceasta se realizeaza o diagnosticare holista si un tratament corespunzator.
Conceptia despre om si natura
Vechii chinezi considerau ca intre cosmos si oameni exista o legatura. Pentru ei, organismul uman era o imagine in miniatura a Universului. Potrivit conceptiei lor, procesele care se produc in organismul uman si se manifesta adesea prin boli sunt in stransa legatura cu modificarile celor cinci elemente din care este alcatuita lumea. Aceasta inseamna ca omul nu trebuie separat de natura, ca este o parte componenta a acesteia si se afla in raporturi stranse de schimb cu cosmosul. Natura ca macrocosmos si omul ca microcosmos urmeaza aceleasi reguli.
Acupresura
Termenul de acupresura provine din cuvintele latinesti acus (punct) si pressare (a presa). Acupresura are la baza aceleasi principii energetice si fiziologice ca si acupunctura. In autotratament, acupresura are urmatoarele avantaje: efect profilactic sau de scurtate a evolutiei unei boli, un mod de aplicare simplu si fara riscuri pentru sanatate, lipsa unor efecte secundare chiar si in utilizarea pe termen lung, indicatii de tratament clare in care punctele sunt bine definite.
Acupunctura
Termenul de acupunctura provine din cuvintele latinesti acus (ac) si pungere (a intepa). Anumite puncte ale pielii sunt influentate prin intepaturi de ac. Scopul este inlaturarea diferitelor boli si tulburari ale organelor corpului uman, altfel spus, o mai buna functionare a acestora.
Mai multe despre medicina traditionala chineza, terapiile asiatice, acupunctura si acupresura in cartea Terapii asiatice aparuta la Editura Niculescu.
Alte articole despre