Muzica tamaduitoare: 6 sunete iubite de creier
history_edu ele.ro calendar_month 16 Iul 2010, 16:43
Sunetul apei curgatoare, al focului arzand, al rasului se numara printre cele 6 sunete ce vindeca un creier obosit.
In lumea reala suntem expusi la o cacofonie de sunete - unele relaxante, altele tipatoare, altele monotone.
Desi preferintele muzicale difera de la o persoana la alta, unele sunete au mai multa putere decat altele sa ne ridice tonusul moral, sa ne trezeasca sau sa ne imbunatateasca puterea de concentrare.
Iata care sunt cele mai dulci sunete pentru urechile noastre, cele care reprezinta adevarate medicamente pentru creierul stresat.
Hidroterapia
Fie ca e vorba de sunetul apei care fierbe, de valurile care se sparg de pietre,de apa vijelioasa a unei cascade sau de picuratul ploii, sunetul apei ne calmeaza creierul si ne indeamna la somn. Secretul efectului relaxant al apei rezida in ritmurile primare pe care ea le contine, care ajuta la reglarea respiratiei si linistirea mintii.
Sunete repetitive
Unele sunete repetitive au efectul opus fata de cel relaxant al apei, fiecare izbucnire auditiva fiind un stimul de trezire. Aceste sunete pot fi: frunzele uscate ale toamnei, scartaitul zapezii sub picioare, uleiul care sare din tigaie. Aceste sunete au un ritm propriu, care ne invigoreaza.
Focul
Pocnitul lemnelor care ard in foc ne hipnotizeaza, ne transpune intr-o stare de liniste, punctata pe alocuri de suspinuri. Sunetul focului ne ajunge direct la inima din cele mai vechi timpuri, de cand omul a inceput sa se bazeze pe flacarile sale pentru prepararea hranei, incalzirea locuintelor si aparare. Adunarile de oameni langa foc se practica din cele mai vechi timpuri, fiind un loc de socializare si de cladire a relatiilor interumane.
Rasul
Daca rasul este intr-adevar cel mai bun medicament, atunci chicoteala unui bebelus care-si descopera pentru prima data degetelele de la picioare este panaceul suprem. Bucuria pura exprimata prin rasul de copil este de-a dreptul contagioasa. Ea ii elibereaza pe adulti de stresul de zi cu zi, amintindu-le de anii inocentei, fara griji si fara bani.
Poluarea fonica
In mod ironic, unul dintre cele mai folosite sunete terapeutice nu este un singur ton, ci o combinatie de frecvente sonore ce canta simultan: zgomotul alb. De ce se numeste astfel: din cauza asemanarii sale cu lumina alba, care nu este absenta culorii, ci un amestec al tuturor culorilor. La fel si zgomotul alb, el absoarbe zgomotul de fundal si il transforma in ceva frumos. De exemplu, o melodie frumoasa, ce blocheaza zgomotele facute de colegii de birou.
Iar castigatorul este... sunetul vocii umane
Studiile au aratat ca sunetul preferat al omului este chiar cel produs de vocea umana, care se incadreaza perfect in intervalul ideal de frecvente sonore al urechii (300 - 3000 Hz).
Asculta aici!
Daca locuiesti intr-un oras mare, cu siguranta sunetele deranjante sunt mai multe decat cele placute. Din fericire, piata muzicii este saturata de albume cu efect terapeutic, care te vor face sa te simti in comuniune cu natura, fara sa fii nevoita sa parasesti confortul casei sau biroului. Cu toate acestea, nimic nu se compara cu natura veritabila, asa ca data viitoare cand te afli in preajma unei cascade, priveste, dar nu uita sa si asculti!
Alte articole despre