Piperul, condimentul care vindeca!

Piperul, condimentul care vindeca!
  calendar_month        
Piperul are virtuti digestive, analgezice si contra racelilor, dar este si un afrodisiac. Piperul ne condimenteaza viata si are grija sa sanatatea noastra. Iata care sunt proprietatile sale!

Digestie

Piperul ajuta digestia. Se stie ca digestia debuteaza in gura, iar salivatia joaca un rol important in acest proces. Ea incepe sa separe unele componente alimentare pentru a le face mai usor asimilabile de catre organism, creeaza bolul alimentar si protejeaza dintii de aciditatea din gura. Chavicina este o rasina picanta continuta in piper, ce mareste productia de saliva.

Slabit

Cand esti la dieta, piperul da gust mancarurilor fade, lipsite de grasimi, ajutandu-te sa suporti mai bine noile reguli alimentare. Efectul picant al piperului le este util si batranilor, care au gustul alterat de trecerea anilor, iar acest condiment le reda placerea de a manca.

Bronsita, laringita, raceala

Piperul faciliteaza eliminarea mucozitatilor si poseda o actiune dezinfectanta si analgezica locala. De aceea este foarte util contra bolilor de iarna: bronsita, laringita, raceala. Contra durerilor de gat se recomanda reteta urmatoare: in 250 ml apa fiarta, lasa la infuzat 20 boabe de piper macinate si 2 catei de usturoi, indulceste cu miere. Se bea amestecul de 3 ori pe zi.

Afrodisiac

Piperul stimuleaza libidoul datorita proprietatilor sale tonifiante si actiunii sale vasodilatatoare. Cand excitatia creste, organele sexuale, atat ale barbatului cat si ale femeii, se umfla. Fenomenul se datoreaza maririi in volum a vaselor sangvine ce iriga acest organe. Deci, pentru a condimenta un pic o cina romantica, rontaiti in fiecare zi 6 boabe de piper cu 4 migdale si un pahar cu lapte. Migdalele sunt si ele afrodisiace (contin arginina, un aminoacid implicat in mecanismul erectiei). Laptele este un afrodisiac reputat deoarece contine peptide ce stimuleaza productia de endorfine.

Tulburari intestinale

Piperul este un antibiotic si un antiparazitar intestinal, care reduce fermentatia in stomac. Daca ai deja probleme intestinale si vrei sa le calmezi, asociaza piperul cu coriandrul, ghimbirul si curcuma si vei obtine un cocteil puternic dezinfectant.

Diuretic si detoxifiant

Piperul provoaca dilatarea arterei renale, adica mareste productia de urina. Aceasta proprietate detoxifianta este amplificata si de alt proces. Piperul mareste calibrul vaselor capilare de la suprafata pielii, facilitand transpiratia.

Ce piper alegi?

Piperul este samanata unei liane cu acelasi nume. El exista sub diferite culori: negru, alb, gri sau roz. Toate au cam aceleasi proprietati, caci toate contin piperina. Totusi, pentru a profita la maxim, este de preferat sa cumperi piperul boabe si sa-l macini pe loc, cand ai nevoie de el.

Piper - curcuma: asocierea norocoasa

Curcuma este condimentul vedeta al studiilor internationale, ce ii atribuie acestuia virtuti antitumorale, antioxidante si antiinflamatorii. Piperina din piper mareste de 20 ori biodisponibilitatea principiilor active din curcuma!

In ce caz eviti piperul?

Piperul trebuie evitat in caz de ulcer la stomac, deoarece irita mucoasa gastrica. La fel, piperul nu este recomandat in cazul ueni crize hemoroidale. In medicina ayurvedica se spune ca acest condiment adauga paie pe foc. Asadar, temperamentele colerice, foarte active, care transpira mult, nu trebuie sa abuzeze de piper.


Autor: Nuage
Recomandari