Stil de viata sanatos

Stil de viata sanatos
  calendar_month        
Importanta alimentatiei ca factor de mentinere a starii de sanatate si ca agent terapeutic este recunoscuta de toata lumea fara rezerve.

Un bun nivel nutritional, presupune de asemenea, o cunoastere aprofundata a comportamentului alimentar, a tipului si structurii lui, tinand cont de obiceiurile alimentare, precum si de evitarea dezechilibrelor legate alimentatie.

In ultimul timp, excesul unor anumiti nutrienti este asociat cu prevalenta ridicata a unor afectiuni precum obezitatea, diabetul zaharat, neoplasmul de san sau colon, ciroza hepatica. Patologia metabolica legata de alimentatie include principalii factori de risc vasculari, care explica mortalitatea prin bolile cardiovasculare ce ocupa, in prezent, primul loc printre cauzele de deces.

Medicul nutritionist va intocmi o dieta sanatoasa si echilibrata

Pentru ca alimentatia sa devina o cale eficienta de promovare a sanatatii si pentru profilaxia bolilor de nutritie, ar trebui sa detinem informatii despre necesarul nutritiv si energetic al organismului, despre compozitia si valoarea nutritiva a produselor alimentare. Astfel, medicul nutritionist va putea sa intocmeasca o dieta sanatoasa si echilibrata, care sa va asigure cantitati optime din toate substantele de care are nevoie organismul, in diferite stari fiziologice.">

O alimentatie echilibrata trebuie sa tina cont de orice modificare in gradul de activitate fizica, cel mai important element de care depinde cantitativ aportul caloric. Eforturile de secole ale omului de a-si usura munca a condus in epoca moderna la o reducere drastica a gradului activitatii fizice, care nu poate fi compensat de efectuarea ocazionala sau la sfarsit de saptamana a unui sport sau a unui program de activitate fizica. Intrucat scaderea activitatii fizice nu se asociaza cu o scadere proportionala a aportului alimentar, castigul ponderal constituie consecinta acestui dublu dezechilibru.

Ca o concluzie, e nevoie de implicarea mai activa in promovarea unui stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata si activitate fizica zilnica.

Dr. Gabriela Radulian
Spital DR. I. Cantacuzino

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Lumina si intuneric
  • person

    "despre emy"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right