Zincul: oligoelementul frumusetii pielii

Zincul: oligoelementul frumusetii pielii
  calendar_month        
Zincul este un puternic antioxidant ce previne efectele toxice ale radicalilor liberi. El participa de asemenea la intarirea imunitatii prin activarea limfocitelor T. In creier, actiunea sa se concentreaza in structurile responsabile de memorie si gandire.

Carenta de zinc contribuie la aparitia tulburarilor de invatare scolara si de probleme emotionale si comportamentale. Zincul are rol in activitatea hormonala, cum ar fi hormonii de crestere. El joaca un rol important in producerea testosteronului si amelioreaza mobilitatea spermatozoizilor.

Acesta este de asemenea oligoelementul frumusetii pielii. Carenta sa duce la uscarea pielii, unghii casante, matreata si caderea parului. Zincul favorizeaza cicatrizarea, mai ales in cazul arsurilor. Tot el intervine in procesul vederii in culori, dar si in simturile gustului si mirosului.

Obiceiuri alimentare proaste

Femeile, adolescentii, copiii si persoanele in varsta sunt in general categoriile deficitare in zinc. Uneori, nevoile de zinc sunt in mod natural crescute, cum ar fi cazul femeii insarcinate sau care alapteaza, sau in perioada cresterii copiilor si adolescentilor.

In plus, anumite medicamente duc la pierderea zincului, cum ar fi antibioticele si antiinflamatoarele luate pe o perioada indelungata, sau diureticele. Atentie, alcoolul sau curele prea lungi de fier sau de cupru diminueaza considerabil absorbtia zincului.
51836.jpg


O deficienta poate aparea de asemenea in cazul unei absorbtii intestinale cu probleme, in caz de diaree prelungita sau de eliminare urinara a zincului, cum ar fi in cazul diabetului, al dereglarilor renale sau al arsurilor grave.

Aportul de zinc trebuie sa fie cotidian, deoarece organismul nu pastreaza rezerve. Si anume, alimentatia variata permite evitarea carentelor. Cele mai bune surse de zinc sunt alimentele de origine animala.

Stridiile (80 mg de zinc / 100 g stridii), ficatul de vita si de porc (9 mg / 100 g), carnea de cal (6 mg / 100 g), galbenusul de ou (4 mg / 100g), pestii si crustaceele ( 1.5-3 mg / 100 g) sunt alimente bogate in mod natural in zinc.

Cerealele integrale, legumele, nucile, oleaginoasele (susan, in, mac) il contin de asemenea, insa zincul cel mai bine asimilat provine tot din carne, deci atentie vegetarieni!

Semne care nu mint76713.jpg



Pete sau striuri albe pe unghii;

Piele uscata, matreata, caderea parului;

Infectii repetate.

Ce cantitate de zinc sa luati daca... (in mg pe zi)

Consumati putina carne:
- Copii de la 1 la 12 ani: 8 ? 14
- Adolescenti: 11 ? 14
- Adulti si persoane in varsta: 12 ? 14
- Femei insarcinate: 16
- Femei care alapteaza: 23

Consumati multa carne:
- Copii de la 1 la 12 ani: 5 ? 9
- Adolescenti: 9 ? 11
- Adulti si persoane in varsta: 7 ? 9
- Femei insarcinate: 11
- Femei care alapteaza: 15

Recomandari