ADHD - o boala care se manifesta si la adulti

history_edu ele.ro calendar_month 01 Dec 2011, 12:20
Cu toate ca deficitul de atentie, cunoscut sub numele de ADHD, este o tulburare asociata cu problemele de comportament ale celor mici, atingerea varstei adulte nu inseamna si incetarea manifestarii acestei afectiuni.
Expertii vorbesc despre o incidenta crescuta in ultimii ani a cazurilor de ADHD asumate de oameni in toata firea, ceea ce ne indica faptul ca multi indivizi cu tulburari de personalitate nu si-au constientizat boala de-a lungul timpului.
ADHD inseamna Deficit de Atentie/Hiperactivitate/Impulsivitate si se manifesta prin imposibilitatea unei persoane de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite actiuni.
ADHD-ul, diferit in cazul adultilor
Spre deosebire de alte tulburari mentale precum depresia, ADHD-ul in cazul adultilor nu incepe la varste fragede, ci este o continuare a manifestarilor acestei boli din copilarie.
Principala diferenta intre ADHD-ul infantil si cel adult consta in simptomatologie:
adultii sunt mai putin predispusi catre hiperactivitate in loc de problemele de invatare si studiu, este afectata viata profesionala si personala explozia de energie este inlocuita de stari de agitatie, framantare si panica
Un adult tipic cu ADHD este posibil sa fi trecut prin viata fara sa fie inteles cu adevarat.
comportamentul si actiunile sale au determinat relatii dificile cu profesorii, prietenii si colegii de serviciu trasaturile ce i-au fost atribuite constant au fost ca este neindemanatic, necioplit, lenes, insensibil si iresponsabil.
Cei care sufera de tulburarea hiperkinetica isi schimba locul de munca frecvent, prefera slujbele care presupun mult dinamism si nu agreeaza locurile de munca la birou.
La fel de probabil este ca bolnavii sa aiba iesiri impulsive si agresive in cele mai nepotrivite circumstante, motiv pentru care relatiile interpersonale au avut mult de suferit.
Simptome
La fel ca tulburarea specifica celor de varsta frageda, ADHD-ul adultilor este caracterizat prin lacune ale atentiei, impulsivitate si hiperactivitate. Abundenta de energie devine controlabila odata cu inaintarea in varsta.
Totusi, afectiunea celor maturi are o serie de simptome specifice:
probleme de concentrare amnezii si memorie de scurta durata slaba dezorganizare probleme in respectarea unui program fix lipsa de disciplina comportament impulsiv depresie stima de sine scazuta neliniste proasta gestionare a timpului nerabdare si frustrare aptitudini sociale deficitare
Tratament
Cu toate ca nu exista posibilitatea de vindecare propriu-zisa, anumite tratamente pot ajuta in controlul simptomelor.
Aceste terapii se concentreaza pe inlaturarea dificultatilor provocate de problemele emotionale si de ordin psihic ale celor afectati.
Terapia comportamentala
Terapia comportamentala are ca scop informarea asupra caracteristicilor bolii si asupra metodelor de a le tine in frau.
De pilda, pentru mentinerea unui program zilnic ordonat se poate folosi intocmirea de liste cu prioritati. Sau pentru finalizarea proiectelor majore de la serviciu, fragmentarea lor in mai multe parti poate fi de folos.
Psihoterapia
Psihoterapia urmareste rezolvarea problemelor emotionale si se poate desfasura individual cu un specialist, intr-un grup sau impreuna cu partenerul de viata.
Medicatia
Medicatia este folosita de obicei impreuna cu alt gen de terapie. Stimulentele functioneaza pentru multi adulti, insa o parte dintre acestia au nevoie de antidepresive daca sufera de anxietate sau schimbari frecvente de dispozitie.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre