Amnezia - cand amintirile dispar

Amnezia - cand amintirile dispar
  calendar_month        
Deseori in urma unui traumatism cranio-cerebral apare amnezia, iar pacientul nu isi mai aminteste foarte multe detalii legate de viata personala.

Dupa un timp si tratamente specializate, memoria revina. Insa nu totdeauna.

Ce inseamna amnezia in viata unei persoane?

Ce este amnezia?
In termeni medicali, amnezia este pierderea totala sau partiala a capacitatii de memorizare a informatiei si de reamintire a informatiei inmagazinate.

Memoria, acest complex uman care ne ofera posibilitatea de a ne aminti diverse momente din viata noastra, este un proces complex al creierului a carei functionare nu a fost complet deslusita de cercetatori nici pana in zilele noastre.

Insa nu toate amintirile sunt permanente. Odata cu trecerea timpului, este absolut firesc sa uitam o serie de amanunte din viata noastra, cum ar fi detaliile anumitor intamplari, date sau expresii faciale.

Insa nu uitam cu siguranta lucrurile primordiale din viata noastra. Nu uitam cine suntem, cine sunt cei dragi, evenimentele importante din viata, unde locuim sau ce profesam.

Insa exista si astfel de cazuri, in care o persoana nu isi mai poate aminti aceste detalii. Atunci putem spune ca este vorba de amnezie, caci acest proces presupune pierderea unei cantitati mari de informatii, amintiri, cu o semnificatie uriasa pentu persoana in cauza, care in mod normal nu se pot uita.

Din ce cauza apare amnezia?
Studiile medicale au demonstrat ca amenzia poate aparea fie din cauze naturale, ca urmare a aparitiei unor afectiuni nervoase asociate cu degenerarea celulelor creierului, fie in urma unor traume cerebrale.

Degenerarea celulelor creierului, situatie specifica instalarii dementei aduce deseori cu sine episoade severe de amnezie. Neuronii se distrug incet, incet, iar persoana afectata ajunge sa traiasca intr-un univers propriu, chinuitor si deprimant.

O alta boala care aduce cu sine episoade de amnezie este boala Alzheimer, afectiune degenerativa progresiva a creierului care apare mai ales la persoane de varsta inaintata, ducand la o deteriorare din ce in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere ale creierului, cu pierderea capacitatilor intelectuale si valorice ale persoanei afectate.

Cele mai grave afectiuni cerebrale apar atunci cand creierul este traumatizat, asa cum se intampla in cazul accidentelor de masina, a cazaturilor sau a loviturilor puternice in zona creierului.

De foarte multe ori pacientul se trezeste si nu-si mai aminteste nimic din perioada anterioara accidentarii sau post accidentare. Insa amnezia severa se instaleaza atunci cand nu-si mai aminteste nici macar date elementare despre propria identitate.

Recomandari