Anxietate si tensiune in corpul nostru

Anxietate si tensiune in corpul nostru
  calendar_month        
Anxietatea sau tensiunea este modul in care corpul nostru ne anunta ca ceva este in neregula si ca trebuie corectat. Este un semnal absolut esential, necesar supravietuirii si sanatatii noastre. Daca oamenii primitivi nu aveau hrana, nelinistea anticiparii foametei ii motiva sa gaseasca hrana.

Daca un muncitor nu a fost inca productiv astazi, frica criticii unui supraveghetor de munca il/o ajuta sa se faca ocupat/a.

Daca conduc putin prea repede intr-o noapte ploioasa cu anvelope care au multi km la bord, ingrijorarea pentru siguranta ma incetineste.

Acestea sunt motive valide pentru actiunea necesara de evitarea neplacerilor.

Nu este minunat ca avem acest sistem de avertizare incorporat? Ba da, exceptand cazurile cand acesta da gres. Cateodata expectativa unei probleme sau a unui pericol este gresita, exageram gradul problemei si devenim incordati din nici un motiv intemeiat. Alteori, avertismentul este precis, dar nimic nu poate fi facut, si ne complicam fara nevoie despre incapacitatea noastra de a schimba situatia. Cateodata, avem aceasta alarma de stres in repaus, dar nu stim ce este in neregula. In fiecare din aceste cazuri, suntem atat din punct de vedere pshihologic cat si fizic tensionati pentru a fugi sau a infrunta un inamic, insa adevaratul inamic (creatorul acestei situatii) suntem noi.

Evident, o problema majora este capacitatea de a face diferenta intre tensiunile de ajutor realistice, temerile, sau ingrijorarile, si nervozitatea nefondata nesanatoasa. Acest lucru este posibil deoarece cu totii ne putem nelinisti datorita unui posibil eveniment stresant aproape in orice moment. Riscurile sunt peste tot. Astfel, ingrijorarile nerealiste sunt exagerari ale unei situatii tolerabile sau o reactie a unei situatii ingrijoratoare care nu poate fi evitata. Dar cum poti fi sigur ca o situatie nu va crea probleme? Nu poti. Cum poti fi sigur ca nu vei putea face fata problemei mai bine decat daca te-ai fi ingrijorat putin mai mult? Nu poti. Oricum, putem invata sa recunoastem exagerarile extreme, fiind terifiat in timpul zborului sau gandindu-te obsesiv la o problema de nerezolvat. Dar o mica ingrijorare de prabusire in timpul zborului este realistica si unii credeau ca este necesar sa stii ca nu poti sa faci multe in privinta unor anumite probleme. Asadar, cat timp trebuie sa acorzi unei anumite probleme? Nu exista un raspuns exact; din acest motiv unii dintre noi lasa anxietatea sa ne copleseasca.

In locul unei reactii adverse, unii oameni nu tin cont de risc. Acestia il resping sau il neaga. Nu devin nicioadata seriosi la serviciu sau nu se pregatesc pentru o "vraja rea"; acestia mor pe autostrazile umezite de ploaie. Probabil ca nu sunt constienti de pericol; poate ca doar prefera sa nu se gandeasca la el; probabil ca situatia este asa de primejdioasa ca se sperie prosteste, si alunga constienta problemei din mintea lor. Atat cei care iau prea in serios problemele cat si cei care le iau prea in gluma sunt slab pregatiti pentru infruntarea acestora. Amandoua grupurile trebuie sa invete sa reactioneze in mod diferit.

Compexitatea, confuzia, si raspandirea anxietatii se reflecta in multe cuvinte pentru anticiparea problemelor: tensiunea, sentimentul de a fi la marginea prapastiei, irascibil, hartuit, nervos, cu draci, iritabil, infricosat, terifiat, nesigur, presat, alarmat, nelinistit, groaza de ce s-ar putea intampla, nesigur, vulnerabil, temator, prapastios, problematic, si multe altele.



Recomandari