Anxietatea inainte de examenul ginecologic

Anxietatea inainte de examenul ginecologic
  calendar_month        
Imi amintesc si acum cat de stresata eram inainte de intalnirea anuala cu ginecologul. Aveam si inca mai pastrez o mica parte din acest sentiment, chiar daca nu atat de pronuntat ca la inceput si chiar daca acum stiu ca nu am de ce sa ma simt asa.

Toata aceasta anxietate o pun pe seama efectului traumatizant al primului control ginecologic . Iata ce s-a intamplat atunci: sosisem la intalnirea anuala cu medicul ginecolog pentru a vedea daca mai continui cu anticonceptionalele pe care le luam, prescrise de doctor pentru reglarea ciclului si contra acneei. Si, dintr-o data, mi s-a sugerat sa ma supun primului examen ginecologic. Pe-atunci era si vremea instrumentelor reci, de otel, total neprietenoase...

Desi vremurile s-au schimbat, multe femei continua sa aiba acelasi sentiment de stres, care creste exponential inaintea examenului pelvin.

Trebuie sa stii insa ca, pe masura ce femeia devine mai incordata, si examenul se va desfasura mai greu, deci va dura mai mult si va fi mai probabil sa duca la disconfort.

Daca faci parte din categoria femeilor care sunt stresate inainte de examenul ginecologic , citeste aceste sfaturi!Spune-i medicului despre teama ta. Impartaseste-i orice gand, mai ales daca ai avut experiente anterioare neplacute.

Realizeaza ca medicul a mai vazut asta inainte.

Trebuie sa stii la ce sa te astepti. Nu ar trebui sa simti durere, desi poate aparea senzatia de presiune si nevoia de a urina.

Invata sa te relaxezi. Examenul pelvin nu doare in general daca te relaxezi. Inainte sa te asezi pe scaun, inspira puternic pentru a ajuta muschii sa se relaxeze.

Nu te ingrijora daca nu te-ai spalat inainte de controlul ginecologic. Chiar daca suferi de uscaciune vaginala sau de vreo scurgere ciudata, medicul trebuie sa vada aceste lucruri pentru a sti ce tratament sa-ti dea.

Epileaza-te cand doresti, dupa cum simti nevoia. Pe doctor nu-l intereseaza daca ai par sau nu in zona genitala sau pe picioare. Parul nu obstructioneaza vederea organelor genitale.

Aminteste-ti ca prin adoptarea obiceiului de a merge la ginecolog in mod regulat, vei face un pas important in preventia cancerului de col si infectiilor.

Data viitoare relaxeaza-te si exprima-te!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

ca o stea
  • person

    "never say never"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right