Autocunoasterea - primul pas

Autocunoasterea - primul pas
  calendar_month        
Despre autocunoastere
Este greu sa o iei de la inceput, de la nivelul zero, cel mai bazal. Este greu sa traim fara haine, fara roluri, fara obiceiuri si ritualuri. Ne-am intreba: ce am fi fara ele? Cum am functiona?
Oare suntem doar o suma de masti, de roluri, de comportamente sau suntem mai mult? Te-ai intrebat oare cum ar fi daca ar fi sa traiesti singur? Izolat? Poate pentru unii ar fi usor, dar pentru un numar mare de oameni ar fi foarte greu. De ce crezi asta?

Eu cred ca ar lipsi tocmai celalalt, un altul care sa ne fie oglinda, care sa ne ajute sa ne cunoastem si sa ne dea o identitate. Fiecare incepe sa se defineasca prin familia sa de apartenenta, apoi prin grupul de prieteni sau prin grupul profesional. Dar cand ramai singur cu tine, cand ai incerca sa dai totul la o parte si sa fii sincer cu tine, cu ce mai ramai? Ce te mai defineste?

Iti cunosti dorintele? Iti cunosti nevoile? Iti cunosti placerile? Iti cunosti punctele tari? Dar pe cele mai "putin reusite", pe cele la care trebuie sa lucrezi? Cu alte cuvinte, te cunosti pe tine dezvelit de orice invelis exterior "impus"?

In ziua de azi, datorita presiunilor de tot felul, datorita crizei de timp impuse la nivel mondial ("Totul trebuie facut azi"), activitatile si relatiile noastre au o alta viteza, sunt mai superficiale si mai lipsite de consistenta. Avem putine astfel de momente cand suntem in contact cu sinele nostru, cu acea parte "adevarata" din noi care poate uneori ne sperie prin continuturile agresive, sexuale, mortifere, sau mai stiu eu de care.

Lumea imaginara si fantasmatica a scazut, universul ludic a fost inglobat de o lume pragmatica guvernata de reguli si roluri in care trebuie sa performam la cel mai inalt standard si unde nu e loc de esec.

Dar oare poate cineva sa fie un bun lider daca se balbaie? Sau poate fi cineva un bun manager daca stie ca de fapt este o fire dezorganizata? As putea fi un exemplu pentru societate daca eu stiu ca valorile mele nu coincid cu ale acesteia? As putea fi un doctor bun daca m-ar speria culoarea sangelui? As putea fi o sotie traditionala daca mie imi place ca din cand in cand sa ma vad cu prietenele?

Exercitiu de autocunoastere
Te invit la un exercitiu scurt de autocunoastere. S-ar putea sa iti iasa sau nu. Important este sa incerci sa il faci. Curaj! Nu iti ia mult timp! Nu te rapeste de la filmul preferat! Nu incearca sa furi si fii cat se poate de sincer cu tine!

Cauta-ti un loc linistit, in care sa te deranjeze cat mai putine persoane si zgomote. Imbraca-te comod sau dezbraca-te daca vrei. Ia-ti o pozitie cat mai relaxata si inchide ochii. Imagineaza-ti ca ai 5 ani.

Iti mai amintesti unde erai atunci, ce faceai? Iti mai amintesti cum erai atunci? Ce iti doreai? Iti mai amintesti ce te motiva si ce te interesa atunci? Ce ai devenit? Ce a mai ramas din aceste dorinte si interese? De unde ai pornit si unde ai ajuns? Ce realizari ai acumulat pana acum? Dar dezamagiri? Ai invatat ceva din asta sau mergi in continuare ca orbul?

Iata cateva idei pentru inceput. Daca mai aveti si voi altele nu ezitati sa imi scrieti. Succes!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

De ce tocmai eu???
  • person

    "nu pot sa imi dau seama de ce a tebuit sa astept 30 de ani ca sa il intalnesc!!!unde a fost pana acu"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right