Ceasul biologic al femeilor, mai avansat decat cel al barbatilor
history_edu ele.ro calendar_month 30 Mai 2011, 09:24
Barbatii se culca mai tarziu, femeile sufera de insomnii: noile studii confirma ca aceste diferente intre sexe au o baza stiintifica.
Se pare ca ceasul biologic al femeilor ar fi mai avansat decat cel al barbatilor.
Sincronizat la o zi de 24 ore si definit prin alternanta zilei cu noaptea, ceasul biologic circadian este indispensabil pentru viata oricarui organism viu.
Numeroase functii sunt controlate, direct sau indirect, de acest sistem: ciclul veghe - somn, sistemele cardiovascular, digestiv si imunitar, dar si secretiile hormonale sau performantele cognitive.
Viteza acestui ceas intern este reglata in creierele oamenilor intre orele 23:30 si 24:30. In fiecare zi, ceasul se corecteaza cu ajutorul ciclului lumina-intuneric.
Intr-un laborator american (Harvard Med School, Boston, USA), cercetatorii au masurat lungimea ciclului ceasului biologic in cazul a 52 femei si 105 barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 74 ani. Participantii la studiu au fost observati intre 2 si 6 saptamani, intr-un mediu special, in absenta informatiilor temporale, pentru a determina viteza ciclului ceasului lor intern.
Rezultatele studiului au aratat ca:
Durata medie a ciclului circadian este usor superioara fata de 24 ore la barbati si femei, indiferent de varsta.
Ceasul biologic circadian al femeilor este mai rapid decat cel al barbatilor: durata ciclului circadian al femeilor este, in medie, cu 6 minute mai scurta fata de cea a barbatilor.
Femeile au de 2.5 ori mai multe sanse decat barbatii sa aiba un ritm circadian mai mic de 24 ore. Asta inseamna ca, in cazul acestora, ziua definita de ceasul biologic se termina inainte de scurgerea celor 24 ore. Acest decalaj necesita o recalibrare a ceasului in fiecare zi.
Acest rezultat ar putea explica de ce femeile se trezesc in medie mai devreme. Daca recalibrarea nu se realizeaza, ceasul biologic al femeilor o ia inainte in fiecare zi, iar ele simt nevoia sa se culce si sa se trezeasca mai devreme decat in ziua precedenta.
Insa in viata de zi cu zi, femeile se culca mai tarziu decat le recomanda ceasul lor biologic, insa acesta suna tot devreme. Aceasta desincronizare intre ora biologica si ora reala de culcare duce la o scadere a duratei de somn si dificultati de adormire. Aceasta ar fi o explicatie pentru prevalenta mult mai mare a insomniei in cazul femeilor.
Descoperirea ar putea avea implicatii terapeutice. Cunoasterea acestei diferente intre barbati si femei permite adaptarea strategiilor terapeutice (fototerapie, melatonina) folosite in prezent pentru tratarea tulburarilor de ritm biologic si de somn. De exemplu, se poate modifica ora de administrare si doza in functie de sex.
Autor: Nuage
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Ca sa vedeti ce si cum :)
- person
"la cat de greu este...,normal ar fi ca ea sa vina sa iti propuna in genunchi!!"