Cum apar complexele?

Cum apar complexele?
  calendar_month        
Particularitati fizice, nume de familie insolite... unii dintre noi refuzam o parte din noi insine. Intre mijloacele de informare si familie, unde sa cautam responsabilii?

Care este definitia complexului?

Exista o definite a complexului in psihanaliza. Este vorba despre ansamblul reprezentarilor si amintirilor cu valoare afectiva mare, partial sau total inconstiente. De fapt, se disting 2 tipuri de compleze: complexul oedipian si complexul castrarii.

Complexul oedipian se manifesta prin momente de dorinte contradictorii si alternative in care copilul isi iubeste si isi detesta pe rand mama si tatal. Complexul castrarii se constituie in momentul descoperirii diferentelor de sex de catre copil, si este generator de angoasa narcisista. Aceste doua complexe nu sunt elemente negative: ele permit structurarea propriei personalitati si specificarea identitatii sexuale.

Toate celelalte (sunt prea gras, sunt prea slab..) nu sunt complexe, ci tulburari de narcisism. Este vorba despre problema acceptarii de sine. Aceste fapt nu priveste doar fizicul, ci si un prenume, un nume de familie, un grup social, pe care unii le vor respinge.

Cand apar aceste tulburari narcisiste?Acestea apar mai ales in momentele de criza: adolescenta, la 40 de ani, 60-70% dintre adolescenti nu sunt multumiti de corpul lor. Este vorba despre tulburarea numite dismorfofobie.

Care poate fi cauza respingerii propriului corp?

Cauza esentiala este mostenirea socio-educativa pe care ne-o transmit parintii. Totul depinde de capacitatea copilului de a se face iubit de mama sau de tatal sau.

Copiii trebuie sa se simta acceptati asa cum sunt, si nu cum ar vrea parintii ca ei sa fie. A face copilul sa semene cu cineva care nu este de fapt il va determina pe copil sa se respinga pe sine.

Aceasta absenta de sustinere si de recunoastere duce mai tarziu la lipsa respectului de sine. Parintele trebuie, in general, sa se abtina de la a face remarci care negativizeaza sau judecati.

Cum trebuie tratata aceasta problema?

Simplu, prin redobandirea respectului de sine, care nu se poate face decat in prezenta unor oameni binevoitori si toleranti.

Chirurgia estetica poate fi o solutie?

Chirurgia poate reconfigura imaginea narcisista a persoanei in cauza, insa cu o anumita masura. Este rolul doctorilor sa fie atenti pentru a determina daca operatia poate rezolva intr-adevar o problema sau daca este vorba despre o incercare continua de a atinge perfectiunea.

Recomandari