Cum ne afecteaza amintirile din copilarie viata?

Cum ne afecteaza amintirile din copilarie viata?
  calendar_month        
Relevanta amintirilor din copilarie
Unele dintre cele mai relevante exprimari psihologice sunt amintirile individuale, mai simplu spus amintirile din copilarie. Multe dintre cititoarele noastre se intreaba poate uneori: "Oare de ce ma las afectata de acea amintire din copilarie? Nu am invatat nimic de aici? Experienta unui astfel de incident nu m-a ajutat astazi sa fiu ma precauta sau mai puternica?".

Memoria reprezinta povestea vietii mele, o poveste ce mi-o repet mie pentru a ma avertiza si pentru a ma pregati pe mine prin aceste experiente trecute astfel incat sa intampin viitorul cu un stil de actiune deja testat. Amintirile timpurii ofera o idee despre stilul de viata , adica amintirile timpurii reprezinta povestea vietii mele. Aceasta deoarece primele amintiri reflecta perspectiva originala asupra vietii. Stilul de viata al persoanei este "de ce-ul comportamental", de ce ne comportam la un moment dat intr-un anumit fel. El se refera la credinte (cum sunt eu, cum sunt altii, cum este lumea) la motivatii (ce vreau, la ce ma astept, care este locul meu) si la alegerile pe care la facem in viata (cum sa-mi indeplinesc telurile din viata sau cum sa stau la locul meu). Credintele, motivatiile si alegerile de la 2-3 ani inca opereaza inconstient in noi, dar sa nu uitam ca ele nu se bazeaza pe o gandire logica. Alegem din toate amintirile noastre din copilarie doar pe acelea care se incadreaza in stilul nostru de viata prezent si care semnifica ceva pentru noi.

Studiu de caz - o amintire din copilarie
De exemplu, Maria isi aminteste ceva ce s-a intamplat cu mult timp in urma in copilaria sa cam pe la 5-6 ani: "Iesisem cu tata la plimbare dupa ce ne facusem planuri cum sa ne distram. Urma sa ajungem la leagane. In timp ce ne dadeam in leagan, tatei i s-a facut rau (a fost bolnav dintotdeauna cu inima). M-a rugat sa chem pe cineva crezand ca eu n-am sa pot sa-l ajut cu nimic. Nu am vrut. L-am luat de dupa spate, eu eram foarte mica de inaltime, si tarandu-l asa, am ajuns intr-o zona mai populata. Stiam ca daca o sa ma opresc o sa fie rau (mi-era greu) la deal, spre casa... era foarte greu. Chiar cineva pe strada a ras si a spus: "Ia uite ce beat este asta". Am ajuns acasa in sfarsit, mama a vazut ca este grav. I l-am lasat ei.

Rugata sa aleaga un moment pregnant al acestei amitiri (moment pregnant este ca o secventa dintr-un film derulandu-se pe un ecran) ea alege traseul si momentul in care I s-a facut rau tatalui sau. Sentimentul si trairea acelui moment erau ca: "Traiam cu ideea ca sub nici o forma nu trebuie sa ma opresc, sa ma odihnesc, dar amintirea este cu un final placut am reusit".

Cum a afectat aceasta amintire?
Cum se reflecta in viata sa prezenta aceasta amintire mai putin placuta din copilarie? Este ea aleasa neconstient pentru a-i servi in prezent ca suport pentru actiunile sale? Ce poate afla ea despre sine doar din aceasta amintire? Sunteti de acord ca este o mica eroina careia nu-i lipseste curajul si nici vointa? Una dintre puterile ei este ca in situatii critice - chiar de viata si de moarte - este calma si rationala, folosind solutia cea mai buna la acel moment. "Daca sunt in pericol, raman calma si fac ceea ce trebuie ca sa rezolv situatia - trebuie sa-l salvez pe cel aflat in criza si reusesc." In ciuda constitutiei sale fragile se autodepaseste facand in asa fel incat sa-i puna pe cei dragi la adapost? Oare nu cumva acelasi lucru face ea si in prezent? Ea nu stie sa abandoneze. Pentru ea nici un efort nu este prea mare. Nu ne-ar mira sa aflam ca este profesoara de fitness, medic (poate se ocupa de bolnavi in faza terminala), asistenta medicala, profesoara, casnica sustinandu-si familia cu credinta sau chiar psiholog si asta pentru ca amintirea sa raflecta o atitudine de viata prezenta. Ea este o sustinatoare, stie cum sa faca acest lucru iar aceasta credinta face parte din personalitatea sa. Vedeti bine ca si un incident nefericit din copilarie poate fi pervertit intr-o experienta din care sa putem invata.



Partea costisitore a unui astfel de stil de viata ar putea fi insa faptul ca incercand intotdeauna sa-i ajuti pe ceilalti, exista riscul sa te ignori pe tine, sa-ti amani satisfacerea nevoilor personale. Iata unde ar putea interfera negativ o astfel de alegere. Exista uneori riscul sa uitam de noi atunci cand interesul nostru primordial este sa contribuim. In orice este nevoie de echilibru in atitudini si comportamente.

Ce alta concluzie ar putea trage Maria de aici? De exemplu, ea ar putea crede ca uneori distractia se poate termina printr-un accident, o criza neasteptata. Sa nu uitam de toata pregatirea prelabila, de planurile pe care si le-au facut cei doi si despre asteptarile pe care fetita Maria si le-a construit! Nimic in ziua aceea nu parea sa se intoarca impotriva planurilor celor doi si totusi imprevizibilul si-a facut loc in aceasta secventa de copilaria. Ne intrebam oare ce s-ar fi intamplat daca fetita ar fi ales sa plece dupa ajutor? Daca evenimentul ar fi avut loc intr-o zona mai populata? Poate ca destinul sau ar fi fost altul astazi.

Oare credintele , motivatiile si alegerile sale ar fi fost diferite astazi? Poate. Cine stie?! Credinta mea este ca uneori este suficient sa ridici o pietricica din albie ca sa schimbi cursul raului. Vedem bine ca aceasta amintire cu un incident neplacut poate fi datatoare de speranta si de putere. De aici ne tragem experienta si chiar daca aceasta a fost dureroasa in trecut, in prezent ea este ghid pentru anticiparea si intampinarea viitorului.

Mic exercitiu pentru identificarea amintirilor timpurii proprii
Exista cateva cai de a obtine amintiri timpurii, puteti si dumneavoasta sa incercati acasa Mai intai, cel mai simplu dintre toate, intreabati-va doar : "Ce este amintirea mea timpurie?". In al doilea rand, care este primul lucru pe care vi-l amintiti .. ceva inainte de 8 ani, ceva ce s-a intamplat doar o data, ceva ce iti amintesti foarte clar despre tine (nu ceva ce ti s-a povestit ca ai facut). Scrie tot ceea ce iti amintesti. Cand ai terminat, fii sigur/a ca sentimentele tale din timpul experientei tale trecute au fost clar exprimate. De preferat, scrie, in mod similar, 3 amintiri timpurii:

- Alege o amintire despre un incident care ti s-a intamplat sub varsta de 9 ani

- Descrie ce vezi in amintire focusandu-te pe experienta pe care o aveai in copilarie (priveste amintirea cu ochi de copil)

- Care este momentul pregnant al acestei amintiri? (daca ai privi amintirea derulandu-se pe un ecran asemeni unei scene dintr-un film care secventa este mai pregnanta)

- Ce sentimente traieste copilul prin aceasta amintire? Cum te-ai simtit atunci? De ce te-ai simtit asa?

- Compune un titlu care sa cuprinda esenta acestei amintiri.

- Cum interfereaza aceasta amintire cu viata ta din prezent?

Recomandari