Cum sa avem o memorie de elefant

Cum sa avem o memorie de elefant
  calendar_month        
Memoria se antreneaza folosind-o! Pentru ca ea sa ramana tanara si sa functioneze la capacitate maxima, trebuie exersata cu fiecare ocazie.

Pentru a fi capabili sa retinem o informatie si apoi sa o folosim trebuie sa fabricam ceea ce specialistii numesc "imagine mintala": ea trebuie sa fie prelucrata, vizualizata, clasificata. Asocieri de idei, fraze ciudate, jocuri de cuvinte, coduri personale: aceste mici trucuri dau sens informatiei pentru a fi retinuta mai bine.

Fara acestea, niciun proces de memorizare nu poate fi realizat cu succes. Faceti un test: alegeti 10 cuvinte la intamplare dintr-o carte, apoi scrieti-le. Cititi-le, intoarceti foaia si incercati sa le regasiti in carte. Este greu? Recititi cuvintele, asociati-le pentru a forma fraze sau o poveste, sau clasificati-le pe teme. Regasirea lor va deveni un joc de copii si le veti tine minte mai mult timp.

Antrenati-va memoria zilnic

Alegeti diverse metode de exersare a memoriei potrivite domeniului pe care vreti sa-l dezvoltati:

Atentie si concentrare

In fata stirilor de la TV, focalizati-va privirea asupra titlurilor principale si incercati sa va amintiti la sfarsitul jurnalului cat mai multe detalii. Completati cuvinte incrucisate, puzzle-uri, sudoku, jucati "solitaire", carti sau backgammon. Luati modelul japonezilor si initiati-va in arta figurinelor complexe de hartie (origami).

Rapiditate

Exersati-va mintea facand calcule fara ajutorul calculatorului (de exemplu, la supermarket, faceti totalul preturilor celor cumparate inainte de a ajunge la casa). Nu ratati jocurile de tip "Stii si castigi" de la televizor.

VocabularCititi cat de mult posibil (fara sa faceti distinctie intre materiale) si cautati cuvintele necunoscute, dar nu tociti dictionarul. Ca la scoala, fortati-va apoi sa le utilizati in fraze pentru a va familiariza cu ele. Cu prietenii jucati Fazan, Scrabble sau orice alt joc cu litere. Si invatati cat mai multe cantece si poezii.

Spirit de observatie

Observati persoanele din anturajul dumneavoastra (incercati, de exemplu, sa va amintiti de hainele lor), reclamele din magazine (dupa 15 secunde, gasiti produsul, marca, culoarea) sau tablourile dintr-un muzeu (regasiti detaliile). La plimbare, invatati sa recunoasteti norii si arborii si apoi amuzati-va sa-i identificati. Acelasi lucru poate fi facut toamna in padure, cu ciupercile.

Logica si organizarea gandurilor

Cand cititi romane politiste, incercati sa descoperiti singuri asasinul. Faceti lista cu treburile de rezolvat maine, treceti in revista toate activitatile zilei precedente si clasificati-le pe categorii. Incercati sa faceti planul casei dumneavoastra sau sa schematizati traseul pe care mergeti la lucru.

Creativitate si imaginatie

Jucati-va cu copiii si profitati de imaginatia si fantezia acestora: fabricati-le costume de deghizare. Inventati povesti: vi se da prima fraza si dumneavoastra trebuie sa continuati; inventati o poveste plecand de la 5 cuvinte cheie cum ar fi: tren, brutarie, fotograf, soare si peste. Puteti sa brodati, sa coaseti sau sa va inscrieti la un curs de pictura, teatru sau canto. Compuneti poezii.

Recomandari