Cuvintele care ne stau pe limba

history_edu ele.ro calendar_month 24 Sep 2008, 10:03
Nu exista nimic mai enervant decat un cuvant care ne sta pe limba, dar nu-l putem pronunta. Realizam ca este undeva foarte aproape, intr-un colt al capului nostru, si totusi nu vrea sa iasa. Ne amintim de semnificatia lui, de forma sa generala si uneori chiar de termeni asemanatori cu el. Cu toate acestea, nimic nu functioneaza.
Psihologii americani aduc astazi o explicatie pentru acest fenomen curios. Pentru a preveni aceste goluri de memorie, se pare ca este necesar doar un pic de exercitiu.
Nu este deloc agreabil sa nu putem pronunta un cuvant cunoscut, mai ales daca acest lucru se intampla in cursul in timpul unei conversatii animate sau in timpul unei sedinte de serviciu. Este frustrant si chiar jenant! De aceea, psihologii si lingvistii sunt foarte interesati de acesti termeni pierduti prin memorie.
Oamenii de stiinta considera ca blocajele de acest gen rezulta dintr-o eroare de transmisie intre zonele intelectuale ale creierului care se ocupa cu evocarea semnificatiei cuvantului si zonele care se ocupa cu gasirea formei cuvantului respectiv.
Refacerea transmisiilor
Doi psihologi americani, Lori E. James si Deborah M. Burke, au confirmat acest mecanism realizand un experiment.
Concluzia acestui studiu a fost ca enuntarea cuvintelor apropiate ca structura de cuvantul pe care nu putem sa ni-l amintim permite diminuarea intensitatii fenomenului, reactivand reteaua de conexiuni cerebrale.
Citeste si rezolva integrame
Studiul a demonstrat ca atunci cand participantii nu puteau sa exprime in mod spontan un cuvant, pronuntarea unor termeni inruditi ii ajuta sa gaseasca cuvantul lipsa. Acest lucru ar putea explica de ce un cuvant pierdut ne revine brutal in memorie : poate ca privind la TV am auzit un alt termen cu structura asemanatoare!
Ca sa ne pregatim impotriva cuvintelor ce ne stau pe limba, nu ne ramane de facut decat sa ne imbogatim vocabularul, deoarece uitam mai repede termenii putin uzitati decat termenii manipulati in fiecare zi.
Pentru aceasta, ne sunt de ajutor: o viata sociala activa, lectura si integramele. Ele contribuie la mentinerea in stare de alerta a creierului si ne permit sa comunicam cu usurinta. Iata o concluzie pentru generatiile tinere, care au cam uitat sa citeasca: pentru a imbatrani cu mintea tanara, traiasca gimnastica cerebrala!
Alte articole despre