De ce multitasking-ul poate dauna sanatatii?

De ce multitasking-ul poate dauna sanatatii?
  calendar_month        
Citesti acest articol in timp ce tastezi mesaje pe telefonul mobil , iti notezi ceva in agenda sau butonezi telecomanda televizorului?

Nu te felicita. Chiar daca majoritatea persoanelor cred ca aparatele tehnologice ii fac mai ageri, mai concentrati sau mai eficienti, aceasta conceptie este eronata.


De fapt, creierul uman nu este conceput pentru a performa mai mult de doua activitati in mod simultan. Activitati simultane precum mersul si mestecarea unei gume, alte activitati precum sofatul si vorbitul la telefonul mobil sunt mai greu de realizat in acelasi timp.

Cercetatorii sunt de parere ca mai multe activitati realizate in mod simultan te vor incetini, indiferent de ceea ce faci. Persoanele "multitasking" sunt mai putin eficiente, pentru ca au nevoie de mai mult timp pentru a realiza anumite activitati, in special atunci cand acestea sunt mai complexe.

Activitatile desfasurate simultan pot produce numeroase intreruperi, care incetinesc treaba. Astfel de intruruperi fac parte din ce in ce mai des din rutina zilnica. Aceste intreruperi sunt cauzate de telefoanele mobile sau calculatoare si ne pot afecta in mod serios atentia si concentrarea.

Persoanele care realizeaza activitati multitasking intampina mai multe probleme atunci cand trebuie sa filtreze informatiile relevante, fiind mult mai neatenti. Acestia au probleme de concentrare si au mai multe dificultati atunci cand trec de la o activitate la alta.

Problematic la orice varsta

Multitasking-ul este problematic la orice varsta, insa afecteaza in special creierul persoanelor in varsta. Persoanele in varsta reactioneaza mai greu la schimbarea sarcinilor, iar intreruperile au un impact mult mai mare asupra acestei categorii de varsta. De asemenea, persoanele in varsta intampina dificultati atunci cand trebuie sa retina anumite informatii pentru perioade scurte de timp.

Tinerii care au crescut cu telefoane mobile, calculatoare personale si alte aparate tehnologice sunt adeptii activitatilor multitasking. Cu toate acestea, cercetatori sunt de parere ca tinerii nu pot realiza bine mai mult de o activitate.

Adolescentii si tinerii petrec in medie 7 ore pe zi la calculator, telefonul mobil sau televizor. Acestia sunt expusi astfel informatiilor media o mare parte din zi. Tinerii din zilele noastre sunt mult mai creativi si energici, astfel ca indeplinirea unor sarcini multitasking reprezinta o provocare pe care o indeplinesc cu brio.

Totusi, tinerii sunt mult mai stresati decat persoanele in varsta. Copiii si adolescentii dorm mai putine ore pe noapte, lipsa somnului fiind astfel un factor cauzator de stres. Pentru adolescenti este foarte tentant sa petreaca cat mai multe ore in fata calculatorului sau a televizorului.

Cercetatorii sunt de parere ca activitatile multitasking, realizate pe o perioada indelungata de timp pot duce la stres cronic.

De asemenea, atunci cand incerci sa inveti in timp ce faci altceva, acest proces transmite informatii catre o parte gresita a creierului. Informatiile gresite merg catre striatum, o parte a creierului implicata in invatatea de noi lucruri. De aici insa informatiile sunt insa mai greu de procesat.

Cercetatorii sunt de parere ca oamenii nu au fost conceputi sa actioneze multitasking. Ei au fost conceputi sa se concentreze.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Doar dak mor...
  • person

    "viata este o gluma si toate lucrurile o demonstreaza!!!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Saboti cu toc Zara Verzi
Shop Ele.rochevron_right