Depresia la adolescenti: cum il ajuti daca a picat la Bac

Depresia la adolescenti: cum il ajuti daca a picat la Bac
  calendar_month        
Examenul de bacalaureat poate fi o piatra de incercare pentru foarte multi absolventi de liceu, iar acest lucru a fost mai evident in ultimii 2 ani, cand tot sistemul pare ca s-a dat peste cap in asa fel incat sa-i incurce pe adolescenti.

In mod normal, luarea unei note mici la examenul de bacalaureat sau picarea examenului maturitatii nu ar trebui sa-l darame pe elev, deoarece poate fi dat in sesiunea din toamna.


Exista, totusi, si exceptii. Este vorba despre adolescentii care pica bacul si, in acelasi timp, pica in depresie.


Este bine stiut faptul ca unii adolescenti sunt vulnerabili in fata evenimentelor importante si nu reusesc sa faca fata momentelor tensionate.

Care elevi sunt predispusi la depresie

Elevii cei mai predispusi la depresie post-bacalaureat sunt cei care invata mecanic materia, o invata foarte bine, iar cand sunt pusi in fata colii albe nu mai stiu ce sa scrie. Urmeaza o alta categorie de elevi care poti cadea in depresie daca pica examenul de bacalaureat. Este vorba despre elevii deosebit de silitori, care au mers la olimpiade si au luat note foarte bune pe parcursul celor 4 ani de liceu.

Ei pot claca la examen, pot scrie mai putine informatii decat stiu de fapt. Tocmai acest lucru, faptul ca sunt constienti de ceea ce stiu, dar cu toate acestea nu au fost in stare sa scrie, ii arunca in ghearele depresiei. Tu iti poti ajuta copilul, daca a intrat intr-o stare de depresie din cauza ca a picat Bac-ul.

Cum iti dai seama ca elevul a intrat in depresie?

Primele simptome ale depresiei dupa picarea la bacalaureat sunt tristetea constanta si rusinea. Adolescentul evita sa dea ochii cu tine sau cu prietenii cei mai buni pentru ca ii este rusine ca nu a fost in stare sa ia bacalaureatul.

Lipsa poftei de mancare este un alt semn al depresiei. Tanarul se inchide in camera si nu se simte in stare sa se mai bucure de viata. La alti tineri, depresia post examen se poate manifesta prin irascibilitate crescuta, temperament violent, somnolenta, scaderea respectului de sine si ganduri de sinucidere.

Cum ajuti adolescentul care a picat Bac -ul

In primul rand, nu ii arata ca esti suparata pe faptul ca nu a luat examenul. Acest lucru il va dezarma total. Este bine sa ai o atitudine pozitiva, prin care sa-i explici ca nu este un capat de lume daca nu a luat bacalaureatul, ca se poate pregati mai bine pentru sesiunile viitoare etc.

Asculta-l, fa-l sa te simta aproape de tine, sa aiba incredere sa-si descarce sufletul in fata ta. Pregateste o iesire in familie, undeva la munte. Detasarea de stresul acumulat in perioada examenelor ii va face foarte bine.

Nu este recomandat sa tipi la un adolescent si asa abatatut din cauza picarii bacalaureatului. Nu-i reprosa ca nu a fost in stare sa ia nota de trecere, nu-i tine morala ca faci eforturi ca sa-l cresti, iar el te rasplateste cu un examen picat si, cel mai important, nu ridica un zid in calea comunicarii voastre.

Gesturi extreme dupa picarea bacalaureatului

In ultimii 2 ani, s-au inregistrat cele mai mici rate de promovabilitate la examenul de bacalaureat. Pentru acest dezastru, unii dau vina pe sistem, altii pe faptul ca elevii nu mai sunt preocupati de invatatura, iar altii pe dezinteresul profesorilor.

Pentru unii adolescenti, picarea bacalaureatului reprezinta un motiv suficient de bun de a-si pune capat zilelor. Fii atenta la comportamentul copilului tau si ia masuri imediat ce observi schimbari de comportament sau de atitudine.Autor: Laura Galan

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right