Depresia poarta masca durerilor de cap!

Depresia poarta masca durerilor de cap!
  calendar_month        
Depresia este o boala comuna si definita prin criterii foarte stricte. Cu toate acestea, psihicul nostru nu este intotdeuna atat de simplu, si uneori iese din tipare. Astfel, s-a observat ca depresia este o boala adesea mascata, ascunsa sub simptome total diferite de cele ale depresiei clasice.

Depresia mascata: cand corpul exprima suferinta morala

Simptomele depresiei mascate sunt: durerile de cap, de spate, dureri abdominale, tulburari digestive (dureri de burta), dureri corporale difuze, ameteli.

Bineinteles, pot fi prezente si semnele clasice ale depresiei , precum: tulburarile de somn sau de apetit, oboseala, indispozitia, lipsa de concentrare, lipsa de interes pentru activitatile in general agreabile, diminuarea dorintei sexuale.Cum sa facem diferenta intre o boala fizica si o depresie mascata?

In caz de depresie, atunci cand durerile sunt prezente, ele sunt adesea difuze, nu sunt foarte bine localizate. Probleme de somn sunt aproape intotdeauna prezente, cel mai adesea pacientul se trezeste dimineata foarte devreme si nu mai poate sa adoarma la loc.

Criteriile obiective ale depresiei mascate

Concret, iata cum se recunoaste o depresie ascunsa:

stare depresiva
pierderea interesului sau placerii pentru activitati
sentiment de devalorizare sau de culpabilizare excesiva
idei suicidare recurente
tulburari de somn (hipersomnie sau insomnie)
dereglari de apetit (scazut sau crescut)
lipsa de concentrare
oboseala sau pierderea energiei

Recomandari