Depresia

Depresia
  calendar_month        
Depresia reprezinta una dintre cele mai intalnite tulburari. Depresia clinica reprezinta o boala cu repercusiuni asupra corpului si mentalului. Depresia ne afecteaza gandurile si comportamentul si poate cauza multe probleme emotionale si psihice. Este posibil sa nu-ti mai poti desfasura activitatile cotidiene, iar starea depresiva in care te afli te face sa te gandesti ca viata nu mai are sens.

Multi cercetatori considera ca depresia este o boala cronica ce necesita tratament de lunga durata. Desi unele persoane experimenteaza un singur episod depresiv, cei mai multi au parte de repetate episoade depresive de-a lungul vietii.

Diagnosticarea depresiei si tratamentul acesteia reduc simptomele severe ale depresiei. Cu tratamentul eficient multe persoane cu depresie ajung sa se simta mai bine saptamani intregi si se pot intoarce la activitatile cotidiene.

Semne si simptome ale depresiei
76699.jpg



Pierderea interesului pentru activitatile zilnice
Stare de tristete
Sentimentul ca totul este fara speranta
Plans facil fara nici un motiv aparent
Tulburari ale somnului
Incapacitatea de a lua decizii
Probleme de concentrare
Iritabilitate Neliniste
Tulburari alimentare
Stari de slabiciune fizica
Pierderea interesesului pentru intimitate
Sentimente de inferioritate
Ganduri de sinucidere
Probleme fizice inexplicabile ca dureri de spate si de cap

Simptomele depresiei pot varia de la persoana la persoana. O persoana de 25 de ani nu va prezenta aceleasi simptome ca o persoana de 70 de ani. Pentru unele persoane simptomele depresiei sunt asa de severe incat este evident ca ceva nu este in regula. Alte persoane pot avea o stare generala proasta fara sa cunoasca motivul.

Cauzele depresiei

Nu se stie cu exactitate ce cauzeaza depresia. Ca si in cazul altor boli este vorba de o varietate de factori: biochimici, genetici si de mediu.

Factorii biochimici - unele cercetari indica faptul ca in creierul persoanele cu depresie se produc o serie de modificari. Semnificatia acestor modificari este inca incerta dar se pare neurotransmitatorii legati de dispozitie joaca un rol important in depresie. Si dezechilibrul hormonal poate fi raspunzator pentru starea depresiva.

Factorii genetici - cercetarile arata ca depresia este intalnita in special la persoanele care au antecedende. Cercetatorii incearca sa afle care dintre gene sunt implicate in cauzarea depresiei.

Factorii de mediu - mediul joaca un rol cauzal in instalarea depresiei. Mediul se refera la situatiile dificile cu care ne confruntam, problemele financiare si stresul.

Factori de risc



Aproximativ 12 milioane de adulti sunt afectati anual de depresie. Debutul depresiei are loc in jurul varstei de 20 de ani, dar poate aparea la orice varsta afectand pe oricine de la copii la adulti. Numarul femeilor diagnosticate cu depresie este de doua ori mai mare decat al barbatilor, acest lucru fiind explicat si de faptul ca femeile cauta ajutor spre deosebire de barbati. Desi cauzele precise ale depresiei nu sunt cunoscute, cercetatorii au descoperit o serie de factori ce cresc vulnerabilitatea la depresie:

Cazuri de depresie si sinucidere in familie
Evenimente stresante de-a lungul vietii ca moartea persoanelor dragi
Dispozitie depresiva in perioada adolesentei
Boli ca cele de inima, cancer, SIDA
Administrarea de medicamente pentru slabit, pentru tensiune ,somnifere, anticonceptionale pentru perioade lungi de timp
Abuzul de nicotina, alcool si droguri
Nasterea recenta a unui copil
Apartenenta la un grup cu probleme socio-economice
Personalitate dependenta, pesimista, autocritica, stima de sine scazuta



Nu exista modalitati sigure de a preveni depresia. Oricum, tinerea sub control a stresului si cresterea stimei de sine ajuta mult. Suportul grupului de prieteni, in special in momentele de criza este de mare ajutor. Inceperea tratamentului de la primele semne ale apartiei depresiei ajuta la vindecarea mai rapida a acesteia.

Clinica TerapiaM
Str. Dumbrava Rosie Nr. 12A, Sector 2, Bucuresti

Sursa: Psiholog Loredana Ionascu

Recomandari