Femeile si schimbarile de dispozitie
history_edu ele.ro calendar_month 13 Mar 2012, 14:39
Schimbarile de dispozitie si comportamentale sunt situatii comune, prin care trec toate femeile. Pentru unele, aceste schimbari pot fi zilnice, pentru altele o data pe an.
Cu siguranta ai observat desele schimbari de dispozitie ale femeilor: acum sunt fericite si binedispuse, iar peste cateva secunde devin triste, morocanoase si nervoase. Probabil ca aceste lucruri ti se intampla si tie si nu ai descoperit niciodata care este motivul schimbarilor tale de dispozitie.
Schimbarile de dispozitie la femei
Schimbarile de dispozitie sunt dereglari comportamentale care apar atat in randul femeilor, cat si al barbatilor.
Cu toate acestea, femeile sunt mult mai predispuse la aceste dereglari. Aceste dereglari de comportament sunt caracterizate prin exprimarea unei serii de emotii diferite, intr-un timp foarte scurt.
De exemplu, o femeie poate fi fericita la prima ora a zilei, atunci cand se trezeste si simte aroma cafelei fierbinti, insa se poate infuria intr-o secunda, daca ceva nu ii este pe plac. Depresia si starile de furie apar spontan, fara motive cu adevarat intemeiate.
Frecventa schimbarilor de dispozitie difera de la femeie la femeie si atunci cand sunt severe pot duce la probleme psihice serioase.
O serie de factori din stilul de viata al unei femei contribuie la aceste dereglari de comportament.
Cauzele schimbarilor de dispozitie
Hormonii. Una dintre cauzele majore ale schimbarilor de dispozitie la femeie o reprezinta hormonii feminini si in special dezechilibrul hormonal. Schimbarile si variatiile hormonale apar de obicei inainte sau in timpul ciclului menstrual, in timpul sarcinii sau la menopauza. Acestea isi pun amprenta asupra starii generale a unei femei.
Si adolescentele se confrunta cu schimbarile de dispozite la pubertate, atunci cand corpul lor trece prin numeroase schimbari induse de hormonii sexuali. Schimbarile de dispozitie sunt adesea asociate cu sindromul premenstrual.
Dezechilubrul chimic. Substantele chimice, neurotransmitatorii, sutn eliberate de creier si sunt responsabile pentru numeroase emotii precum fericirea, depresia sau frica. Atunci cand se produce un dezechilibru in eliberarea de chimicale precum serotonina sau dopamina apar si dereglarile de comportament.
Stresul. Stresul legat de serviciu, viata amoroasa sau familie pot duce la episoade severe de depresie in randul femeilor.
Shimbarile de dispozitie sunt cauzate si de un stil de viata haotic si nesantos, consumul de alimente de tip junk food si fst food, droguri, alcool, tutun sau lipsa miscarii.
Cum sa tratezi schimbarile de dispozitie
Dieta. Dieta joaca un rol crucial in tratarea schimbarilor de dispozitie la femei. Incearca sa incorporezi in alimentatie mai multe vitamine si minerale.
Stil de viata sanatos. Este foarte important sa adopti un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata, multa miscare si socializare. Mergi mai mult pe jos, nu refuza invitatiile in oras la dans alaturi de prietenele tale si evita consumul de alcool si substante interzise.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre