Frica sau fobie? Cum faci diferenta

Frica sau fobie? Cum faci diferenta
  calendar_month        
Frica este o parte normala si sanatoasa a vietii.

Frica joaca un rol important in siguranta noastra, ne tine departe de situatii primejdioase si ne ajuta sa decidem cand e timpul potrivit sa iesim din situatii care nu sunt tocmai dintre cele mai bune.

In situatii normale, frica poate fi tinuta in frau prin ratiune si logica. Nu preia controlul asupra vietii noastre si nu ne face sa ne comportam irational. O fobie, in schimb, transforma raspunsul normal, al fricii, in ceva dificil sau imposibil de controlat.

Raspuns normal la frica

Este usor sa ti se faca frica de practic orice. Frica se bazeaza de obicei (dar nu intotdeauna) pe o experienta negativa cu obiectul in cauza. Spre exemplu, daca ai fost atacata de un caine in copilarie, e posibil ca astazi sa-ti fie frica de caini. Uneori frica este invatata de la altcineva - ex: unui copil ii este frica de paianjeni din cauza reactiilor mamei sale.

Oricare ar fi obiectul temerilor, poti deveni nervoasa sau inconfortabila atunci cand esti confruntata cu acel obiect. Daca iti este frica sa zbori, spre exemplu, poti deveni agitata sau anxioasa atunci cand te urci la bordul unui avion. Poate iei niste calmante, sau bei un pahar de alcool ca sa-ti faci curaj inainte de a decola, dar esti capabila sa iti tii in frau simptomele si sa-ti vezi linistita de viata ta. Poate preferi sa calatoresti cu masina sau cu trenul, dar vei zbura atunci cand este necesar sau practic.

Raspunsul fobic

Daca ai o fobie ce poate fi dignosticata, fata de un obiect sau o situatie specifica, raspunsul tau va fi mai extrem.

Sa luam exemplul zborului: daca esti capabila sa te urci in avion (caci s-ar putea nici sa nu te poti apropia de el) vei transpira, tremura, plange sau vei avea alte raspunsuri psihologice serioase. Vei fi stresata pe tot parcursul zborului, si fiecare turbulenta iti va intari si mai mult panica.Daca fobia ta este mai severa, vei fi pur si simplu incapabila sa te urci la bordul avionului. Vei face tot ce-ti sta in putinta pentru a evita zborul, vei merge pana la a-ti anula vacantele sau calatoriile de afaceri daca nu exista nici o metoda alternativa de transport. Este posibil sa nu poti nici macar sa intri intr-un aeroport pentru a-ti conduce sau a-ti intampina un prieten. Poti deveni anxioasa chiar si atunci cand vezi avioane zburand pe deasupra ta.

Frica vs. Fobie

In afara de severitatea fricii tale, este important sa iei in considerare sursa. Daca ai o frica simpla, nu vei petrece mult timp cu gandul la acea frica. Te va afecta numai atunci cand trebuie sa o confrunti, cum ar fi imbarcarea propriuzisa intr-un avion.

Daca ai o fobie serioasa , poti chiar sa dezvolti o frica de frica in sine. Poti incepe sa te ingrijorezi ca se va intampla ceva care iti va declansa frica. Poti chiar si sa iti schimbi rutina zilnica in incercarea de a evita orice posibili declansatori. Daca stii ca urmeaza sa fii confruntata cu obiectul fricii tale, te vei framanta incontinuu din cauza asta, posibil chiar in mod obsesiv. Ai putea suferi de insomnie sau ti-ar putea fi greu sa te concentrezi asupra anumitor sarcini, pe masura ce ziua confruntarii se apropie.

Cine te poate ajuta

Fobiile sunt foarte individualizate in simptome si severitate si nu pot fi autodiagnosticate. In cazul in care crezi ca ai putea avea o fobie, este foarte important sa vezi un specialist in sanatate mentala. Acesta iti va putea furniza un diagnostic potrivit si sa puna la cale un plan de tratament potrivit pentru tine.Recomandari