Inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala
  calendar_month        
Inteligenta emotionala este un subiect la moda in zilele noastre. Dar ce este de fapt inteligenta emotioanala(IE) si de ce este asa de impotanta? Potrivit unor specialistilor, IE este masurarea abilitatilor cognitive .

IE are cinci componente majore:

Constiinta de sine

Managmentul propriilor emotii

Folosirea emotiilor pentru a maximiza o decizie sau un proces intelectual

Dezvoltarea empatiei

Managmentul relatiilor sociale si emotiilor celorlalti

Multi dintre noi am luat contactul cu persoane inteligente, cu care insa nu am dorit sa lucram din cauza personalitatii lor. Aceste persoane sunt exemplu perfect pentru un IQ ridicat, dar al unui IE scazut.

Care este coeficientul tau IE?

Pentru a-ti evalua propria inteligenta emotionala, raspunde la urmatoarele sapte intrebari, cat mai sincer cu putinta. Tine minte ca nu exista raspunsuri gresite.

1. Faci efort pentru a alege cea mai buna solutie in cazul unei situatii, mai degraba de a reactiona impulsiv?
2. Constientizezi ca si ceilalti au dreptul la ganduri si sentimente sau te simti amenintat si plictisit de ei?
3. Poti vorbi despre sentimente fara a deveni ostil, defensiv sau atacat?
4. Esti empatica fata de ceilalti?
5. Atunci cand iei decizii vezi si dincolo de logica sau intelect?
6. Intelegi limbajul non-verbal?
7. Astepti momentul si locul potrivit atunci cand ai o problema cu cineva si vrei sa discuti?Cresterea inteligentei emotionale

Daca ai raspuns cu Da la majoritatea intrebarilor, atunci esti pe calea cea buna. Persoanele cu IE ridicat tind sa se descurce mai bine social si professional decat celelalte persoane.

Eticheteaza sentimentele mai bine decat persoanele

Cand esti suparata si furioasa pe cineva, este usor sa-l califici negativ pe cel care ti-a cauzat supararea. Incearca, mai degraba, sa atribui descrierea negativa cu comportamentul si nu persoana in sine.

Ia responsabilitatea asupra sentimentelor tale

Este usor sa-i acuzi pe ceilalti pentru sentimentele negative ("M-ai facut sa ma simt urat, cand nu m-ai sunat"). Incearca mai bine sa-ti dai seama de sursa acestor sentimente si ia responsabilitate asupra lor.

Valideaza sentimentele celorlatiMulti dintre noi ne-am prins in conversatii in care partenerul nu asculta sau incepea un lung monolog despre cu totul alt subiect. O astfel de experienta este demoralizanta si ne face sa ne simtim ingorati. Este de bun simt sa-l asculti pe cel de langa tine si e perfect normal sa ai alta parere decat a lui.

Nu-i critica sau judeca pe ceilalti

Este tentant sa-i critici sau sa-i sfatuiesti pe altii cum sa faca anumite lucruri, dar daca nu ti-au cerut parerea, aceste comentarii nu sunt binevenite. Barfele ar trebui evitate, in special la locul de munca. Colegii pot fi curiosi sa afle ce stii tu, dar se vor intreba daca nu cumva ii barfesti si pe ei.

Evita persoanele care te desconsidera

Daca trebuie sa stai in compania unor astfel de persoane pur si simplu nu le asculta. Daca poti, evita-le.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Prietenii
  • person

    "motto cel mai clar e lipsa unei certitudini!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right