Inteligenta generatiilor

Inteligenta generatiilor
  calendar_month        
De la aparitia testelor care masoara inteligenta, cu aproape un secol in urma, IQ-ul nu inceteaza sa creasca. La fiecare 10 ani, scorul mediu obtinut in testele de inteligenta creste cu 3 puncte. Aceste rezultate sunt ele fiabile? Si daca da, cum se explica?

Inteligenta este masurabila?

Inainte de orice, trebuie sa stii ca inteligenta este definita in general ca fiind capacitatea individului de a cunoaste, de a intelege si de a se adapta. Exista diverse mijloace de a masura nivelul de inteligenta al fiintei umane, insa niciunul nu este satisfacator deoarece reflecta doar partial capacitatile individului.

Metoda cea mai utilizata este cea a coeficientului de inteligenta (IQ), inventata in 1941 de un psiholog german, W. Stern. Testele IQ nu sunt fixate odata pentru totdeauna, ci sunt reactualizate in mod regulat.

Cum functioneaza testele IQ?

Acestea observa varsta mentala a unei persoane si o evalueaza cu ajutorul curbei lui Gauss. Se compara performanta unui anumit individ cu performanta medie a grupului sau de referinta, considerata ca baza (IQ echivalent cu 100).

Rezultatul obtinut de individul studiat este exprimat in functie de abaterea fata de aceasta medie. Daca subiectul obtine 115, el va fi clasat printre cei mai inteligenti, daca scorul este de 85 va fi printre cei mai putin inteligenti.

Aceste teste nu masoara toate formele de inteligenta (creativitate, prudenta, simt practic, sociabilitate), insa evalueaza mai ales capacitatile folosite in scoala. Ele sunt o masura a normalitatii.



De ce atatea teste diferite?

Dupa cum este precizat mai sus, acest mod de etalonare a inteligentei indivizilor este partial, si nu exista niciun test care poate spune cu siguranta care este inteligenta unui individ.

In general, se folosesc doua tipuri de abordare a inteligentei:

inteligenta unica: testul se concentreaza pe un factor, pentru a descrie inteligenta generala.

inteligenta multipla: testul se concentreaza pe mai multi factori, suficient de independenti pentru a corespunde fiecare unui tip de inteligenta.

Suntem oare mai inteligenti decat parintii nostri?

Cu riscul de a te dezamagi, nu se cunosc cu siguranta motivele care au dus la cresterea continua a IQ-ului in ultimii 100 de ani. Unele elemente dau o explicatie, insa nu sunt de ajuns pentru a justifica importanta unei asemenea cresteri a inteligentei:

In primul rand, e logic ca odata cu trecerea anilor, elevii sa fie mai bine pregatiti. Totusi, progresia cea mai importanta nu se observa la materiile scolare, ci in testele de aptitudini pentru gandirea abstracta. Deci, teoria pica...

Alti cercetatori avanseaza un argument biologic. Talia medie a locuitorilor tarilor industrializate a crescut considerabil: cu mai mult de un centimetru pe deceniu. Volumul capului s-a marit si el, lasand mai mult loc creierului si deci, si inteligentei. Totusi, aceasta teorie nu pare de ajuns...

Unii au incercat sa puna cresterea inteligentei generatiilor tot pe seama educatiei. Este clar ca dezvoltarea intelectuala a copiilor are o importanta mai mare decat in trecut. Chiar si inainte de a merge la gradinita sau la scoala, copiii fac parte din programe educative precoce. Din pacate, nici teoria aceasta nu explica tot.

Si daca aceste trei puncte s-ar datora pur si simplu unui mediu inconjurator din ce in ce mai bogat in informatii? In trecut, singurele solicitari vizuale erau afisele, pentru a face azi loc cinematografului, televizorului, calculatoarelor, jocurilor video etc.



In zilele noastre, copilul este in permanenta inconjurat de reprezentari vizuale. Marketingul este omniprezent, inconjurandu-l pe copil de la micul dejun pana la ultima spalare pe dinti inainte de culcare.

Acest nou mediu vizual ar putea explica de ce doar rezultatele testelor de inteligenta au crescut, si nu si rezultatele scolare.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Raspunsuri simple la intrebari puse si nepuse
  • person

    "http://luiza.zboara.eu - sau - fericirea daruita de copii"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right