Ipohondrul: bolnavul imaginar?

Ipohondrul: bolnavul imaginar?
  calendar_month        
Ipohondria este teama exagerata de a nu contacta o boala. Cel care sufera de ipohondrie se crede in permanenta bolnav, desi este perfect sanatos.

Ipohondria se defineste ca preocuparea excesiva pentru propria sanatate, cu teama obsedanta de a nu cadea prada bolii. Ipohondrul observa si cele mai insignifiante manifestari ale corpului sau si le interpreteaza ca fiind simptome ale unei boli.

Temerile sale se pot concentra pe un organ anume, de exemplu creierul, pe o functie, cum ar fi aparatul digestiv, sau pe o boala intens mediatizata, cum ar fi cancerul sau SIDA .In toate cazurile, ipohondrul este capabil sa descrie cu precizie ce simte. Nu se mai gandeste decat la acest lucru, are o idee fixa. Toate activitatile sale cotidiene se invart in jurul acestei boli probabile. Cauta mereu sa se asigure, consultand unul sau mai multi medici, sau facand mai multe teste. In formele sale cele mai grave, ipohondria are un caracter delirant si halucinant.

Ipohondria: expresia fricii

Ipohondria afecteaza persoanele anxioase, deprimate, sau poate aparea in urma unui soc psihologic. Bolile imaginare reflecta de fapt o angoasa si ilustreaza foarte bine legaturile dintre corp si spirit.

Medicii nu stiu deseori ce sa faca si cum sa reactioneze la plangerile ipohondrilor, anturajul lor nu stie cum sa reactioneze si are adesea tendinta sa minimizeze problema lor, chiar sa-i ignore.

Cu toate acestea, ipohondrii au nevoie de sustinere si sprijin. Nu trebuie sa radem de ei, ci trebuie sa-i luam in serios. Prin aceste boli imaginare, scopul ipohondrilor nu este sa se planga sau sa le faca tuturor viata imposibila, ci pur si simplu asa isi exteriorizeaza ei angoasele.

Bineinteles, ca atunci cand situatiile devin prea penibile, trebuie consultat un specialist. Cu ajutorul unui psiholog sau psihiatru, ipohondrul va putea sa dea glas fricilor sale.

Afla care este cel mai ipohondru semn zodiacal !

Recomandari