Rosesti? Esti generoasa
history_edu ele.ro calendar_month 05 Oct 2011, 09:39
Un studiu recent arata ca persoanele care rosesc sunt mult mai generoase, de incredere si mai iubitoare decat cele care nu rosesc in mod frecvent.
Timizii sunt persoane de incredere
Cercetatorii din California au realizat doua experimente. Pentru primul experiment, 60 de studenti trebuiau sa isi aminteasca de momentele stanjenitoare prin care au trecut si au rosit si sa le ierarhizeze in functie de intensitatea lor.
Acestora li s-au oferit si 10 tichete pentru o tombola. Li s-a spus sa patreze o parte din ele, iar cealalta parte sa o ofere altor persoane.
Studiul a aratat ca persoanele care roseau mai des au oferit mai multe tichete de tombola, decat cele care nu roseau. Cercetatorii au ajuns astfel la concluzia ca persoanele care rosesc sunt mult mai altruiste.
Pentru al doilea experiment, participantii au urmarit un actor care trebuia sa isi exprime jena sau mandria ca a primit o nota mare la un test. Voluntarii care au participat la acest experiment erau mult mai inclinati sa aiba incredere in actor atunci cand acesta se fastacea si rosea, decat in momentul in care isi arata mandria.
Autorul studiului, Matthew Feinberg a declarat ca nivelul moderat de rusine este un semn de moralitate si sinceritate. Persoanele care rosesc sunt mult mai apreciate si de incredere. Timiditatea este astfel un lucru bun, pe care nu trebuie sa il ascunzi, sau de care trebuie sa iti fie rusine.
De asemenea, oamenii se simt confortabil in preajma unor persoane mai timide decat ei. Timizii au si sanse mai mari de a fi promovati sau de a castiga mai usor increderea partenerilor de afaceri.
In plus, persoanele timide sunt mai buni parteneri romantici. Sunt fideli, monogami si se implica foarte mult in relatiile amoroase.
De ce rosim?
Roseata, in special a obrajilor, apare atunci cand adrenalina generata de o situatie inconfortabila face ca vasele de sange din imediata apropiere a pielii sa se dilate. Acest fenomen face ca circulatia sangelui sa se intensifice in zonele afectate, care se inrosesc.
Este o reactie involuntara tuturor oamenilor, insa in cazul persoanelor cu ten palid acest fenomen este mai vizibil decat in cazul celor cu un ten mai inchis la culoare.
Obrajii nu sunt insa singurele zone afectate. Roseata poate apare si la nivelul urechilor, gatului si pieptului. Roseata poate fi atat un fenomen de scurta durata, cat si unul mai lung, care se intinde pe toata suprafata corpului, precum o iritatie.
Timp de zeci de ani, cercetatorii au incercat sa descifreze misterul acestui fenomen, care apare atunci cand ne simtim jenati, rusinati sau vinovati. Chiar si Charles Darwin a incercat sa gaseasca o explicatie pentru acest fenomen, specific oamenilor.
Timiditatea la femei, semn al inocentei
Femeile sunt mult mai expuse acestui fenomen, iar cercetatorii sunt de parere ca acest lucru este o dovada a inocentei lor in fata barbatilor.
Rositul este si un semn de vulnerabilitate, care ne poate ajuta atunci cand suntem la o intalnire amoroasa, dar si atunci cand vrem sa incheiem o afacere.
Studiul mai arata ca acest fenomen este perceput si ca o scuza, in special atunci cand ne comportam penibil in public. Persoanele care rosesc sunt si mai sensibile si observa detalii pe care altii le ignora.
Daca esti una dintre persoanele care rosesc usor, respira profund si relaxeaza-ti umeri. Acest lucru duce automat la o stare mai buna. Fii mai degajata si nu te rusina de rusinea ta.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre