Sa ne folosim corect puterea imaginatiei

Sa ne folosim corect puterea imaginatiei
  calendar_month        
Majoritatea oamenilor gandesc adesea in imagini. Ori de cate ori ne reprezentam mental activitati, intalniri sau diverse locuri , ne punem in functiune motorul imaginatiei. Ceea ce multi nu iau in considerare, insa, este impactul pe care imaginile mentale il au asupra calitatii vietii noastre prezente si viitoare.

Chinezii au un proverb: "O imagine mintala bine construita valoreaza cat o mie de cuvinte". Altfel spus, daca ne reprezentam imaginativ ceva, intr-un mod clar si bine conturat, mesajul cuprins in aceasta imagine este mult mai puternic decat o descriere a lui verbala. Prin urmare, influenta asupra psihicului si emotiilor noastre este mai accentuata.

Din pacate, de cele mai multe ori, ne e mai usor sa construim in minte imagini sau scenarii cu continut pesimist, decat unele pozitive, luminoase. In felul acesta, multe trairi neplacute (precum frica, indoiala, nemultumirea etc) sunt amplificate si ajung sa fie resimtite ca fiind coplesitoare. Si pe langa asta, acele experiente din viitor pe care ni le imaginam in culori sumbre, au mai multe sanse sa fie, intr-adevar, nefericite, decat daca le-am fi vazut cu mai mult optimism.

In zilele noastre, specialistii in psihoterapie folosesc multiple tehnici de vizualizare (imaginatie) in scopul reducerii stress-ului, a tensiunii fizice si nervoase, precum si a tulburarilor de dispozitie(cum ar fi depresia si anxietatea)

Astfel de tehnici pot implica :

- vizualizarea unor cadre naturale linistitoare si generatoare de emotii pozitive(siguranta, comfort, armonie)

- vizualizarea unor scenarii optimiste, legate de acele situatii care il determina pe individ sa se simta anxios, nesigur

- vizualizarea implinirii cu succes a obiectivelor individului

Toate aceste tehnici consolideaza increderea in sine a persoanei, diminueaza incarcatura emotionala negativa si o face capabila sa faca fata mai eficient cerintelor vietii sale.

In concluzie, e important sa ne folosim cu atentie si discernamant imaginatia, facand din ea un aliat al succesului si al fericirii noastre.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Nina-nina
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right