Simptomele depresiei
history_edu ele.ro calendar_month 21 Feb 2007, 14:29
Nu exista persoana care sa nu fi trecut cel putin odata in viata, printr-o stare depresiva. Cauzele unei depresii pot fi multiple. De la un esec profesional, la pierderea unei peroane dragi sau despartirea de o persoana draga.
Indiferent de sex, varsta, locatie sau orientare sexuala, depresia, ne cuprinde pe toti in anumite momente si este bine sa stii care sunt simptomele ei si cand este cazul sa apelezi la specialisti pentru a trece peste aceasta.
Daca depresia (in latina - inhibitie, tristete) dureaza prea mult sau capata o forma severa (numita depresie majora), efectele ei pot fi de-a dreptul invalidante pentru cel ce sufera de aceasta.
Simptome
Ea poate provoca tulburari ale proceselor fiziologice normale - hranirea, somnul, nivelul de activitate fizica, capacitatea de concentrare si de realizare a diferitelor sarcini. Daca nu este eliminata, ea poate duce la pierderea productivitatii, declin functional si cresterea mortalitatii.
Suferinzii de depresie traiesc de obicei o stare de ingrijorare si de tristete. Ei se simt nefericiti, lipsiti de ajutor si abandonati. Ei sunt nemultumiti de lucrurile din jurul lor si nimic nu-i poate face fericiti.
Alte semne ale depresiei sunt: lipsa sau scaderea apetitului, perturbari ale somnului (dificultati de adormire, trezire matinala, somn neodihnitor sau chiar cosmar), pierderea interesului pentru lumea exterioara, lipsa de putere si de entuziasm.
Alte caracteristici ale depresiei sunt:
Tristetea continua, teama puternica, neliniste, sentimentul de desertaciune.
Lipsa de speranta, pesimism, trecutul si viitorul sunt vazute in culori intunecate;
Sentimente de vinovatie, parere de sine proasta, neajutorare;
Pierderea placerii pentru activitati care-i aduceau bucurie si placere, inclusiv viata sexuala;
Tulburari de somn: trezirea matinala cu sentimentul de teama si stupoare; imbunatatire usoara a dispozitiei spre seara;
Pierderea apetitului si scadere in greutate (sau invers, apetitul foarte mare si cresterea in greutate, depinde de persoana);
Scaderea energiei, dinamismului; oboseala si senzatia de lentoare;
Ganduri despre moarte, sinucidere si chiar tentative de suicid;
Neastampar, neliniste, iritabilitate;
Dificultati de concentrare, memorare si in luarea deciziilor .
Uneori pacientii cu depresie pot prezenta multe semne de rau fizic. Plangerile cele mai frecvente sunt: dureri de cap, ameteli, disconfort gastric sau toracic, dureri articulare, constipatie sau diaree, perturbari menstruale, scaderea performantelor sexuale.
Pentru a afla detalii despre tratarea nemedicamentoasa a depresiei, click aici .
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Cine sunt EU pt EL
- person
"scriu din pasiune nu sufar.ma gasiti si pe http://just-like-that-2010.blogspot.com"