Sindromul inimii frante nu e o gluma!
history_edu ele.ro calendar_month 18 Nov 2011, 19:31
Stresul poate duce la atacuri de inima , iar testele realizate de numerosi cercetatori arata ca momentele dramatice pot modifica ritmul cardiac.
Printre cercetatori aceste fenomen este cunoscut sub numele de sindromul inimii frante.
Astfel, in urma unei despartiri dureroase, ritmul cardiac si substantele din sange isi modifica structura si sunt tipice unui atac de inima, insa nu duc la blocarea arterelor.
Femeile, mai sensibile in fata stresului
Sfarstiul unei relatii amoroase sau decesul unei persoane dragi poate efectiv frange inima, iar femeile sunt mai predispuse acestui fenomen. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii. Acestia arata ca socul emotional si traumele favorizeaza aparitia unor simptome similare atacurilor de inima sau altor probleme cardiace. Studiul mai arata si ca femeile sunt de noua ori mai expuse riscului "sindromului inimii frante".
Cazul clasic al acestui sindrom implica despartirea de sot sau decesul unei persoane dragi. Acest eveniment favorizeaza cresterea nivelului de adrenalina din organism si a altor hormoni ai stresului, care duc la inflamarea inimii. In acest caz, inima nu mai functioneaza corect.
Testele efectuate de cercetatori indica schimbari dramatice ale ritmului cardiac si ale substantelor din sange. Aceste modificari sunt similare atacurilor de inima. Cu toate acestea, falsul atac de cord nu duce la blocarea arterelor. Persoanele care se confrunta cu aceasta problema revin la starea normala in decurs de 1 - 2 saptamani. Doar 1% dintre cazurile de "inima franta" pot fi fatale.
Medicul Abhishek Deshmukh, cardiolog la Universitatea din Arkansas din Statele Unite ale Americii, studiat fenomenul dupa ce a observat ca a tratat mai multe femei care sufereau de acest sindrom decat barbati. Acesta a observat ca dintre 6000 de cazuri, doar 670 implicau barbati. De asemenea, cardiologul a mai descoperit si ca femeile de peste 55 de ani sunt mult mai vulnerabile.
Hormonii sexuali, responsabili pentru sindromul inimii frante
Cercetatorii sunt de parere ca hormonii sexuali feminini sunt responsabili pentru sindromul inimii frante. De asemenea, barbatii sunt mai rezistenti in fata stresului. Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea Arkansas a mai indicat si ca atacurile de inima sunt mai des intalnite in sezonul rece, in timp ce sindromul inimii frante este mai frecvent in timpul verii.
Acest sindrom poate aparea si in situatii pozitive, precum in cazul socului experimentat de castigatorii la loterie.
Simptomele sindromului inimii frante
Sindromul inimii frante poate aparea ca raspuns la evenimente emotionale socante, atat pozitive, cat si negative. Un nivel crescut al hormonilor stresului, precum adrenalina, duc la largirea anumitor parti ale inimii. Principalale simptome sunt asemenatoare unui atac de inima: dureri in piept, respiratie sacadata, ritm cardiac neregulat.
Peste 10% din persoanele care se confunta cu acest sindrom pot experimenta mai multe astfel de episoade, de-a lungul vietii. Recuperarea este insa rapida, in cateva saptamani, dupa care organismul revine la normal si nu este afectat pe termen lung.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre