Singuratatea, boala omului modern. Cum ne tratam?

Singuratatea, boala omului modern. Cum ne tratam?
  calendar_month   update 09 Ian 2014, ora: 17:12      
Singuratatea este o stare emotionala complexa care, desi este universala, este traita diferit ca urmare a experientei personale, contextului de viata in care ne aflam, dar mai ales din cauza unicitatii fiecaruia dintre noi.

Resimtim cel mai adesea singuratatea sub unui forma unui gol interior. Cel mai dureros este atunci cand aceasta stare se extinde in jurul nostru si o traim dramatic, iar cei care conteaza si pentru care ne dorim sa contam nu sunt disponibili.

De cele mai multe ori, realizam cu adevarat cat de singuri suntem atunci cand, in momente de linistite, cautam in agenda telefonului un singur contact pe care sa-l apelam. Pentru a iesi in oras pentru o scurta plimbare, pentru a face o conversatie simpla sub pretextul unui ceai sau a unei cafele sau pur si simplu pentru a impartasi cateva ganduri si impresii.

Alteori, se poate intampla ca sentimentul de gol sau de stranie singuratate in doi sa fie trait chiar intr-o relatie. Ne putem simti confuzi si contrarariati cand partenerul nostru ramane surd sau orb la cererile noastre de atentie sau la nevoia noastra de afectiune.

In alta ordine de idei, a fi singur poate fi un moment important pentru ca este o ocazie foarte buna sa accepti situatia sau starea in care te afli si sa reflectezi la ceea ce poate fi schimbat. Singuratatea este o traire negativa care poate fi resimtita ca o stare de nefericire dezolanta, izolare, stare de respingere sau neacceptare, si poate duce pana la depresie.

Cum poate fi gestionata situatia?

"Accepta singuratatea ca pe o situatie care trebuie sa te determine sa schimbi ceva in viata ta, in relatiile tale, in felul in care percepi lucrurile sau in modul in care esti perceput", ne sfatuieste Viorel Nedelcu, psihoterapeut la Centrul Medical Bellanima.

"Incearca pe cat posibil sa iti imbunatatesti si sa iti consolidezi relatiile actuale prin intalniri mai dese sau prin simple telefoane cu o anumita frecventa, mai ales atunci cand nu este timp efectiv pentru socializare. La fel de utile pot fi retelele sociale, care pot facilita reactivarea unor relatii mai vechi si pot fi un bun pretext pentru noi intalniri", este de parere Viorel Nedelcu, psihoterapeut la Centrul Medical Bellanima.

Implicarea in proiecte aditionale profesiei actuale poate insemna sansa de a cunoaste oameni noi cu care ai putea avea pasiuni si preocupari comune. Vei avea ocazia sa explorezi relatii noi.

Toate acestea pot fi optiuni rezonabile extrem de avantajoase pentru starea interioara de bine, care sa te ajute sa iesi din impasul in care te afli, care iti pot da jovialitatea de care ai nevoie pentru a ramane optimist si cu zambetul pe buze. Vei avea convingerea ca lucrurile pot fi diferite.

"Nu in ultimul rand, daca o parte dintre acestea au fost deja incercate si nu au functionat, ar fi un moment bun sa soliciti sfatul unui psiholog specializat, pentru a explora motivatiile ascunse care te duc repetitiv in acelasi punct, pentru a intelege ce nu merge, dar mai ales pentru a schimba situatia in favoarea ta", spune Viorel Nedelcu, psihoterapeut la Centrul Medical Bellanima.

Material realizat cu ajutorul lui Viorel Nedelcu, psihoterapeut la Centrul Medical Bellanima.

www.bellanima.ro
Recomandari