Toamna pe hotare, depresia e-n floare!

Toamna pe hotare, depresia e-n floare!
  calendar_month        
Toata lumea se simte un pic melancolica in aceasta perioada a anului. Vara s-a terminat, ca intotdeauna prea devreme, zilele sunt mai scurte si mai reci, concediul pare acum un vis.

Pentru unii oameni, schimbarea anotimpurilor aduce cu sine ceva mai serios decat simpla deprimare: tulburarea afectiva sezoniera (TAS) sau, in limbaj popular, depresia sezoniera.

Daca banuiesti ca te afli printre cei afectati de aceasta boala, iata care sunt simptomele ei:

Tristetea

Tulburarea afectiva sezoniera este o forma de depresie, si are toate simptomele ei. Cele mai comune semne ale depresiei sunt sentimentele de tristete si deznadejde, impreuna cu pierderea interesului pentru activitati considerate placute in mod normal. Daca te simti astfel doar in timpul toamnei si iernii, e semn de depresie sezoniera!

Somnolenta si oboseala

Oamenii cu TAS simt o nevoie mai mare de somn in sezoanele reci, au nevoie de pana la 2 ore in plus de somn. In plus, tot nu se simt odihniti, caci experimenteaza tulburari si in aceasta zona, insomnii, ajungand foarte obositi la serviciu.

Iritabilitatea

Furia si iritabilitatea sunt simptomele comune, si adesea nebagate in seama, ale depresiei. Cercetarile sugereaza ca bolnavii de TAS sunt semnificativ mai iritabili decat indivizii sanatosi si experimenteaza multiple atacuri de furie.

Apetitul crescut

Asemanator depresiei, si tulburarea afectiva sezoniera duce la cresterea apetitului. 65% dintre persoanele afectate de aceasta recunosc ca le e mai foame in timpul lunilor de iarna. Apetitul vorace al bolnavilor de TAS poate fi un raspuns la scaderea sezoniera a nivelului de serononina, un neurotransmitator asociat cu starea de bine si pofta de mancare. Aproape 75% din oamenii cu TAS se ingrasa pe timp de iarna!

Pofta pentru carbohidrati

Unul dintre motivele pentru care oamenii cu TAS se ingrasa e ca boala produce pofte de carbohidrati complecsi, cum sunt pastele si painea. 7 din 10 oameni cu depresie sezoniera experimenteaza acest simptom.

Consumul de carbohidrati duce la cresterea nivelului de triptofan, un aminoacid care se gaseste in creier. Acesta provoaca la randul sau eliberarea de serotonina, care ne face fericiti! De fapt, pacientii cu TAS folosesc carbohidratii pe post de medicament pentru boala lor. Burtica rezultata e efectul secundar!

Dificultati de concentrare

Depresia te poate face sa te simti trista si singura, dar compromite si felul in care functioneaza creierul tau. Se pare ca tulburarea afectiva sezoniera afecteaza o serie de procese mintale, printre care si capacitatea de concentrare, vorbitul si memoria.

Pierderea interesului pentru sex

Spre deosebire de depresia sezoniera de primavara sau vara (destul de rare), cea de toamna-iarna duce si la pierderea interesului pentru sex. In primul caz, interesul pentru sex este exacerbat, acesta fiind unul dintre motivele pentru care TAS de primavara-vara mai poarta si numele de "TAS inversat".


Ele.ro a lansat primul serial interactiv din .ro: La mana ta. Vizioneaza episodul pilot !

Recomandari