Vara: fobiile ataca!

Vara: fobiile ataca!
  calendar_month        
Nu, vara nu este pentru toata lumea sinonima cu vacantele. Fobiile distrug uneori perioada estivala a multor persoane. De la fobiile curente pana la cele mai surprinzatoare, multe pot fi motivele de amanare a vacantelor. Iata un manual de supravietuire pentru a evita panica.

Sezonul fobiilor

Cu totii avem micile noastre fobii, dar ele nu ne fac viata de nesuportat. Veritabilii fobici sufera un adevarat handicap care le provoaca suferinta. Le este imposibil sa duca o viata ca ceilalti daca au frica de aglomeratie, de animale... Unii dintre ei nu se confrunta cu fobia decat intr-o anumita perioada, cea a vacantelor. Ca e vorba despre frica de transport, de unele animale exotice (serpi, paianjeni), de frica de apa... greutatile apar in functie de destinatie.

Pregatirea vacantei

Fobiile sunt mai usor de gestionat acasa deoarece inatalnim rar serpi si painajeni in mijlocul Bucurestiului. Deindata ce zilele frumoase revin, vacantele devin o adevarata problema atat pentru persoana fobica, cat si pentru anturajul acesteia.

Alegerea destinatiei este limitata, modul de transport de asemenea, activitatile, locul de rezidenta... totul devine o sursa de probleme deindata ce fobicul iese din mediul lui familiar.Ce caldura!

Nu este de ajuns sa ramai acasa pentru a evita orice neplacere. Perioada estivala si mai ales cresterea temperaturilor aduce cu ea neplaceri greu de suportat. Astfel, cei care au frica de insecte au frica si de zilele frumoase: albine, viespi si altele sunt inevitabile la exterior si uneori se autoinvita si la interior!

Cand fobiile infloresc

Bineinteles, te gandesti ca cel care are frica de avion poate lua trenul, si cel care are frica de apa poate merge la munte. Problema este insa putin mai complicata. Toate detaliile legate de calatorie trebuie dinainte stabilite, fara sa mai punem in calcul fobiile mai mult sau mai putin curente ce pot fi surse de probleme in vacanta:

Pe traseu:
- Aerodromo-fobia: frica de avion;
- Amaxo-fobia: frica de masina;
- Talaso-fobia: frica de mare.

La destinatie:
- Acro-fobia: frica de inaltime;
- Hilo-fobia: frica de padure;
- Nudo-fobia: frica de nuditate;
- Ofidio-fobia: frica de serpi.

Din cauza caldurii si a sezonului:
- Api-fobia: frica de albine, si mai general ento-fobia: frica de insecte;
- Diapno-fobia: frica de transpiratie.

Daca suferi de o fobie care se manifesta doar in perioadele estivale, actioneaza! Cu atat mai mult cu cat exista tratamente (comportamentale si cognitive). Acestea au demonstrat ca functioneaza, ca sa poti pleca in vacanta cu sufletul impacat.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right