Viata de dupa viata - o experienta uluitoare

Viata de dupa viata - o experienta uluitoare
  calendar_month        
Dupa cum precizam intr-un articol anterior, ingerii insotesc omul chiar si pe ultimul drum. Aceasta a fost descoperit in cazurile de moarte clinica, in care persoanele ce au trait aceasta au putut relata experienta. Ceea ce este extraordinar in cazul acestor experiente este faptul ca desi persoanele aflate in diferite zone ale globului, beneficiind de culturi si traditii total diferite, au relatat experiente similare, confirmand astfel autenticitatea acestor realitati.

Dr. Raymond Moody a cercetat aceste cazuri de moarte clinica. El a cuprins marturiile si concluziile sale in faimoasa sa lucrare "Viata de dupa viata". Dr. R. Moody descrie fazele mortii clinice, asa cum le-a intalnit el la persoanele ce au avut aceasta extraordinara experienta. Vom descrie, in cele ce urmeaza, pe scurt fazele respective.

1. Greutatea de exprimare
Experientele sunt atat de complexe incat persoanelor le este foarte greu sa redea exact ceea ce tocmai au simtit. Dr. R. Moody considera ca moartea face trecerea de la constiinta obisnuita la o constiinta superioara care are proprietati spatio-temporale uimitoare, ceea ce il impiedica pe acesta sa poata analiza senzatiile cu logica tridimensionala obisnuita.

2. Audierea verdictului propriei morti
Pacientul in aceasta stare intelege si vede perfect medicii, anuntand propriul verdict de moarte, aflandu-se totusi in imposibilitatea de a resimti exact ceea ce se petrece. Au existat cazuri in care pacientul a putut repeta medicilor cuvant cu cuvant conversatia lor si le-a descris diferite faze ale operatiei.

3. Starea de pace
Marturiile celor ce au experimentat moartea clinica contin cuvinte precum: calm, pace, bunastare, disparitia emotiilor si a fricii, senzatie de frumusete, perfectiune.

4. Fenomenul sonor
Inaintea intrarii in zona intunecata apare un fenomen sonor asemanator cu timbrul unei sonerii, unui vuiet, unei muzici armonioase sau chiar clopot, iar alteori "era foarte liniste". Descrierile difera, dar aceasta nu reflecta aspectul imaginar, ci diversitatea unei lumi care nu ne este accesibila in mod direct, in cadrul corpului fizic.

5. Zona obscura (tunelul)
Pacientul realizeaza intrarea intr-o zona intunecata insotita de o stare de pace profunda. Pentru a trece de la un nivel la celalalt este nevoie sa depaseasca o frontiera denumita bariera de lumina. Aceasta este frontiera universului cunoscut.

6. Decorporalizarea
Reprezinta parasirea corpului care este insotita de o modificare a sensului perceptiei de catre simturi, a intelegerii timpului si a spatiului.

7. Intalnirea cu alte fiinte Se realizeaza cu persoane care au parasit planul fizic inainte. Aceste persoane pot fi cunoscute sau necunoscute.

8. Intrarea in lumina
Lumina este intensa si se manifesta ca o prezenta calduroasa si tonica. Aici persoana care are o astfel de experienta poate sa intalneasca fiintele de lumina, ingerii, despre care am prezentat in articolele anterioare.

9. Viziunea asupra vietii
Nu sunt atat imagini cat mai ales forme ale gandirii. Deseori persoanele respective au relatat ca si-au perceput intreaga viata derulandu-se precum un film.

10. Limita de netrecut si reintoarcerea in corpul fizic
Exista o limita pe care subiectii nu o pot depasi astfel incat, se reintorc la viata si se reintegreaza in propriul corp. Reintoarcerea este deseori instantanee si violenta. Cel mai adesea reintoarcerea in corpul fizic se produce fara aparitia acestei limite de netrecut.



Toate marturiile resping in mod clar ideea ca ar putea fi o stare de vis sau ca subiectii sunt victime ale halucinatiilor. Aceste experiente aduc uluitoare transformari asupra conceptiei despre viata si moarte, asupra comportamentului ulterior al fiintelor umane ce le-au trait: acestea nu se mai sperie de moarte, se simt mult mai puternice, mai optimiste si pline de calm.

Recomandari