Vizita la psihiatru: cheia vindecarii

Vizita la psihiatru: cheia vindecarii
  calendar_month   update 27 Nov 2012, ora: 15:00      
Depresia reprezinta, la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze care afecteaza starea de sanatate mentala.

Iar tratamentul este o componenta de baza in ameliorarea starilor depresive, implicit si vizita la psihiatru. Depresia clinica este una dintre bolile psihice care are cea mai mare rata de vindecare. De fapt, mai mult de 80% dintre persoanele afectate de depresie pot sa se recupereze complet daca urmeaza un tratament corespunzator imbinat cu sedinte de psihoterapie.

Tratamentul te vindeca, lipsa lui te afecteaza puternic

"Un episod depresiv major netratat se intinde pe parcursul a 6 luni de suferinta, uneori mai mult. El devine diagnosticabil inca din prima saptamana cand se circumscrie sindromul depresiv cu dispozitie alterata, anhedonie, tulburare severa a somnului si a apetitului, nu rareori suicidalitate EA™.a.m.d. Pentru a fi eligibil de un diagnostic de depresie majora acuta trebuie sa existe minimum doua saptamani neintrerupte de simptome. Prin ecologia unui episod depresiv fac trimitere la remisia lui probabila asa cum o astepti si care poate, sau nu, sa apara. Astfel, fara interventie de nici un fel episodul acut de depresie poate dura jumatate de an, sau mai mult. In acest interval de timp, mai ales la inceputul bolii depresive, o proportie exagerat de mare comparat la populatia generala (dar totusi mica in raport cu totalitatea celor suferind de depresie majora) vor incerca sa se sinucida, si nu putini din ei vor muri prin suicid daca nu exista o interventie sustinuta de profesionist. Prin asta depresia e o boala cu potential letal. Prin durata lunga a episodului depresiv netratat e una dintre bolile cu cel mai mare potential morbid, comparabila cu boli infectioase acute ale ficatului, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral", ne-a spus medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Rezultatele tratamentului sunt prompte


Depresia poate fi tratata, chiar si in cazul formelor grave. Cu cat o persoana depresiva este tratata mai repede cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. De asemenea, promptitudinea tratamentului depresiei reduce semnificativ probabilitatea recurentei. "Medicatia antidepresiva scurteaza timpul catre remisie de la luni la saptamani, uneori zile. Ce studiile nu vor mentiona, dar ce vede clinicianul e o veritabila a pacientului lui. Somnul se normalizeaza, iritabilitatea scade, dispozitia intens pesimista si marcata adeseori de idei delirante de vina, de inutilitate, de moarte se imbunatateste, pacientul depresiv care reactioneaza corect la medicatie isi reia activitatile si va spune, subiectiv, ca se simte mai bine. Nu e doar teorie, e fapt ca luat caz cu caz antidepresivele, in faza acuta, sunt eficace si fara doar si poate o resursa vitala pentru medic in gestionarea unui episod depresiv major la pacientul lui", conchide medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Tristetea se confunda prea des cu depresia

La nivel national este esential sa intelegem ca diagnosticarea joaca un rol cheie. Nu putem spune ca suferim de depresie cand suntem suparati sau tristi, la fel cum nu putem nega depresia prin a spune ca avem o zi, o saptamana, o luna mai dificila. Este important sa intelegem ca depresia, ca oricare alta afectiune, necesita consultarea unui psihiatru, diagnosticarea si prescrierea unui tratament medicamentos. Unele persoane pot gasi sprijin in familie, prieteni sau in credinta, dar este foarte important sa recunoastem ca pentru cei care sufera de depresie clinica, un astfel de sprijin nu inlocuieste consultul psihiatric si nici antidepresivele. Asadar, ar fi bine sa nu mai gandim dupa prejudecati si sa ne informam corespunzator. Altfel, vom ramane la rezultatele statistice de mai sus. Important este ca atat in Romania, cat si la nivel international mai multe institutii si organizatii au inceput sa lupte pentru informarea despre aceasta afectiune si despre importanta tratamentului. In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.Recomandari

Newsletter Ele.ro

suerda y ciega
  • person

    "cheia spre fericire este sa iti doresti ce poti obtine..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right