5 adevaruri socante despre bolile transmise sexual

5 adevaruri socante despre bolile transmise sexual
  calendar_month        
S-ar putea sa nu fii atat de in siguranta pe cat ai crede in ceea ce priveste bolile transmise pe cale sexuala! Prezervativul nu protejeaza intotdeauna, bolile sexuale nu sunt evidente, iar uneori depistarea infectiilor nu e posibila.

1. Chiar daca folosesti prezervativul, tot s-ar putea sa te infectezi

Intr-adevar, e bine sa folosesti prezervativul, caci acesta reduce cu mult riscul de a contracta o boala transmisa pe cale sexuala (BTS). Insa unele BTS, cum sunt sifilisul, herpesul si HPV-ul, provoaca rani deschise pe corp. Asta inseamna o gramada de piele infectata care nu este acoperita cu prezervativ!

2. Bolile transmise pe cale sexuala nu sunt mereu evidente

Daca partenerul sexual arata ingrijit si curat nu inseamna neaparat ca e si sanatos. Multi oameni sunt bolnavi fara sa aiba simptome si nici ei nu stiu macar ca sunt infectati. Altii au simptome foarte blande, pe care le ignora sau le pun pe seama altei afectiuni.

3. Nu poti diagnostica orice boala

Cea mai buna metoda pentru a sti daca partenerul e curat e sa-i vezi analizele. Adevarat: exista teste pentru HIV, gonoree, sifilis si chlamydia. Insa herpesul si HPV-ul sunt mai smechere: ele nu pot fi diagnosticate prin teste de sange. Daca HPV-ul nu-i deranjeaza pe barbati, femeile pot dezvolta cancer de la acest virus!

4. Nu iei neaparat boala de la primul contact sexual cu un partener nou

Oricine mai face si alegeri gresite uneori, dar exista un motiv pentru care face aceleasi alegeri din nou si din nou. E posibil sa faci sex cu cineva care are o BTS si sa nu te contamineze. Asadar, daca ai gresit o data si ai uitat sa apelezi la prezervativ, nu uita ca a doua oara sa te protejezi.

5. O infectie netratata cu chlamydia duce adesea la infertilitate

Chlamydia este cea mai raspandita BTS de origine bacteriana. Vestea buna: se vindeca in procent de 100%. Vestea rea: infectiile netratate cu chlamydia duc in 40% din cazuri la boli inflamatorii pelvine, ce provoaca dureri cronice pelvine, infertilitate si complicatii in timpul sarcinii. E simplu sa te testezi de chlamydia si fiecare femeie activa sexual ar trebui sa se testeze periodic si daca e infectata, sa se trateze inainte ca problemele sa devina permanente.

Scopul acestui articol nu e sa te sperie si sa nu mai faci sex niciodata. Insa BTS sunt mult mai periculoase decat realizeaza oamenii. Oricine vrea sa-si traiasca viata trebuie sa-si asume riscuri, iar sexul nu difera cu nimic. Numai ca ar fi corect sa stii ce riscuri iti asumi!

Recomandari