5 mituri despre contraceptie

5 mituri despre contraceptie
  calendar_month        
Stii cum se numesc oamenii care nu folosesc metode contraceptive sau le folosesc incorect? Parinti! Afla raspunsurile corecte la 5 mituri contraceptive!

Mitul 1: Alaptatul previne sarcina

Este adevarat ca prolactina, hormonul care produce laptele la san, suprima ovulatia. Cand bebelusul este mai mic de 6 luni, ciclul menstrual nu este inca activat. Totusi, ginecologii nu-ti recomanda sa te bazezi pe acest lucru deoarece daca rutina alaptatului se schimba catusi de putin, poti redeveni fertila. Alaptatul n-ar trebui sa fie vazut ca o forma de contraceptie.



Mitul 2: Pilulele sunt cele mai eficiente forme de contraceptie

Femeile care iau pilule au un risc mai mic de 1% de a ramane insarcinate. Insa riscul acesta se mareste daca pilulele nu sunt luate corect, la ora fixa, zi de zi. Pentru majoritatea femeilor, acest lucru este imposibil. Potrivit statisticilor, doar 28% dintre femei iau corect pilula. Cine uita sa ia pilula intr-o zi sau nu o ia la ora fixa are un risc de sarcina de 8%. Asadar, nu pilulele sunt cele mai eficiente forme de contraceptie, ci dispozitivele intrauterine (steriletele).

Mitul 3: Corpul tau are nevoie de o pauza de pilula.

Daca te simti confortabil cu pilulele, nu ai niciun motiv sa iei o pauza, decat daca planuiesti sa ramai insarcinata. Tratamentul cu anticonceptionale are numeroase efecte benefice asupra organismului: risc scazut de acnee, osteoporoza, boala inflamatorie pelvina, chisturi ovariene, anemie, simptome ale sindromului premenstrual, uscaciunea vaginala. Pilulele contraceptive combinate scad riscul de cancer ovarian si endometrial cu 50%.

Mitul 4: Steriletul este periculos

Steriletele (dispozitivele intrauterine), care sunt implantate in uter, au capatat o reputatie proasta in anii `70 dupa ce au provocat infectii cauzatoare de moarte la 33 femei din SUA si au lasat multe alte femei sterile. De atunci si pana acum tehnologia de fabricare s-a modificat, astfel incat infectiile datorate steriletelor sunt rare. Ele pot sta in uter 5-12 ani, in functie de tipul dispozitivului. Steriletul nu te protejeaza insa de infectiile transmisibile pe cale sexuala, deci daca ai parteneri multipli, ai nevoie de prezervativ.

Mitul 5: Pilula de a doua zi este o forma de avort

Multe femei confunda pilula de a doua zi (contraceptia de urgenta) cu pilula avortului, Mifeprex. Pilula de a doua zi contine o doza concentrata de progesteron, ce reduce riscul de sarcina cu pana la 75% daca este luata in 5 zile dupa raportul sexual neprotejat, desi in primele 24 ore are efect optim. Mifeprex, pe de alta parte, se ia dupa ce se constata sarcina si decizi ca nu o doresti. Pilula avortului contine un hormon sintetic, numit misoprostol, care pune capat sarcinii in primele 49 zile.


Autor: Nuage

Recomandari