Avortul - o experienta neplacuta

Avortul - o experienta neplacuta
  calendar_month        
Experienta unui avort este neplacuta pentru orice femeie. Fie ca este vorba despre un avort spontan sau unul provocat, durerea este aceasi. E durerea simtita in momentul in care dispare o viata, de data aceasta insa o viata careia nu i s-a dat nici o sansa. Sindromul post-avort poate sa apara imediat dupa interventie sau chiar dupa cativa ani.

Acesta este reprezentat de incapacitatea femeii de a-si exprima propriile sentimente fata de sarcina respectiva si avort. In plus, femeia nu este capabila sa se impace cu pierderea suferita si sa ajunga la o stare de liniste interioara.

"Multe femei, dupa ce au trecut printr-un avort, ajung sa creada ca prin acel act au consimtit uciderea copilului lor. Tocmai de aceea cea mai grea pedeapsa este data de povara vinovatiei. Ele considera ca toate evenimentele nefericite pe care le-au trait dupa avort au fost inevitabile pentru ca le meritau. Ele sunt incordate, au dificultati la concentrare si somn agitat. Aceasta neliniste este generata, in mare parte, de conflictul dintre standardele morale ale femeii si decizia ei de a avorta", este de parere psihologul David Andrei.

In perioada post avort este foarte posibil ca femeia sa treaca printr-o depresie, sa fie incercata de sentimente de inutilitate. Aceasta poate duce la ginduri de sinucidere, dar putine femei care au trecut printr-un avort ajung la stadiul de depresie clinica. De obicei sentimentul de durere apare in preajma aniversarii datei avortului fiind rememorate unele secvente dureroase ale experientei avortului. Examenul ginocologic de rutina sau chiar sunetul produs de aspirator poate sa-i provoace amintiri neplacute.

"Unul din primele semne ale pierderii sarcinii este sangerarea vaginala iar in aceasta situatie se poate vorbi despre o predispozitie pentru pierdere de sarcina. Numai in jumatatea cazurilor se produce cu adevarat o pierdere de sarcina, in celelalte situatii altele fiind cauzele sangerarii vaginale. Cauza producerii avortului spontan in primele trei luni de graviditate este aproape intotdeauna o anormalitatea cromozomiala ceea ce inseamna ca embrionul nu este tocmai bine format iar produsul de conceptie se opreste din evolutie si atunci este eliminat", explica Nicolae Maris, medic ginecolog.

La prima pierdere de sarcina nu exista nici un motiv care sa impuna examinarea cauzelor, abia dupa mai multe sarcini pierdute se ia in considerare acest lucru, si chiar si dupa examinare in marea parte a cazurilor nu exista explicatii limpezi referitoare la cauzele pierderii sarcinii.

Riscul pierderii de sarcina
Riscul de a pierde o sarcina creste o data cu varsta. Femeile care au pierdut deja o sarcina, sunt expuse minimului risc de a pierde o alta, insa cu toate acestea sansa de a duce la bun sfarsit o sarcina este foarte mare. "Prevenirea pierderii sarcinii nu este posibila. Oricarei femei care doreste sa ramana din nou insarcinata i se recomanda in fiecare zi acid folic. In situatia in care inainte de pierderea sarcinii nu ati luat acid folic nu trebuie sa va simtiti vinovata. Acidul folic nu micsoreaza riscul pierderii sarcinii ci riscul de a da nastere unui copil cu spina bifida", explica medicul ginecolog.

Examinarea
In cazul sangerarilor in primele trei luni de graviditate se examineaza cervixul cu ajutorul speculumului iar uneori are loc si un control vaginal - se examineaza uterul si trompele uterine . Ecografia poate da o imagine clara despre bunul mers al sarcinii. De obicei cu ajutorul ultrasunetelor se poate vedea daca embrionul are activitate cardiaca iar in situatia in care se constata activitate cardiaca riscul pierderii sarcinii este foarte mic, insa nu exclus.
Chiuretajul
Pentru cele care opteaza pentru un avort trebuie sa stie ca acesta este o mica interventie chirurgicala in care prin canalul cervical se introduce un mic furtunas ce permite aspirarea continutului uterului. Interventia dureaza circa 5 - 10 minute si are loc in spitale. De obicei se aplica o anestezie de scurta durata si nu veti simti nimic in timpul interventiei. In unele spitale exista posibilitatea de a alege anastezia locala: prin vagin se anestezieaza cu cateva injectii uterul. Destul de des se administreaza si un sedativ in urma caruia va veti simti molesita si adormita pe toata durata interventiei. Probabil ca veti simti ceva durere insa in general este o durere suportabila daca interventia nu dureaza prea mult.

Complicatii
O complicatie poate fi sindromul lui Asherman: interiorul uterului poate deveni foarte rigid, fiind nevoie de o interventie chirurgicala pentru inlaturarea acestei probleme.

O alta complicatie este perforarea uterului atunci cand chiureta din greseala trece prin peretele uterului. De obicei aceasta nu are urmari insa uneori se recomanda tinerea sub observatie a pacientei in cauza.

O ultima complicatie este chiuretajul incomplet, situatie in care o parte din produsul de conceptie ramane in uter. In acest caz sangerarile vor continua si este posibil ca parti din tesutul restant sa iasa la un moment dat spontan. Uneori se administreaza si medicamente sau chiar se efectueaza un al doilea chiuretaj .

In ciuda consecitelor fizice, cele psihice sunt mult mai greu de suportat. Daca va confruntati cu o astfel de situatie si sunteti puse in postura de a opta pentru a pastra o sarcina sau a o intrerupe, acordati-va suficient timp pentru a lua decizia corecta. Deciziile care trezesc apoi regrete sunt de cele mai multe ori luate sub stres.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Jugul frumusetii
  • person

    ""cand iubirea va face semn, urmati-i indemnul..." (khalil gibran - profetul)"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right