Boli cu transmitere sexuala: blenoragia

Boli cu transmitere sexuala: blenoragia
  calendar_month        
Infectiile urinare sunt destul de periculoase: desi par atat de simplu de remediat, netratate, pot provoca rani cancerigene.

Uretrita produsa de gonococi (gonoreea, blenoragia) este o infectie a uretrei (canalul urinar) atat la barbat cat si la femeie. Boala se intalneste numai la specia umana iar microbul se transmite prin contactul sexual cu un partener infectat.

Simptome

Dupa 7 - 10 zile de la un raport sexual infectat, boala incepe cu usturimi si dureri ale canalului urinar care sunt accentuate in momentul urinarii. Apoi, dupa cateva zile apare o scurgere (secretie) albicioasa-galbuie (puroi) care pateaza lenjeria intima. Aceste simptome sunt insotite in general de stari subfebrile.


Daca secretia este abundenta, urina recoltata intr-o eprubeta sau intr-un borcan este tulbure din cauza puroiului. La microscop urina prezinta numeroase leucocite si rare hematii.



Analize recomandate

Examenul microscopic al secretiei uretrale, ininte de tratamentul cu antibiotice, arata numeroase leucocite care sunt invadate de coci (genococi), fapt care confirma diagnosticul de blenoragie.

La femeie se recomanda si examenul secretiei vaginale si uterine. In situatiile in care nu se gasesc genococi in secretie, aceasta poate fi cultivata pe medii speciale care ajuta la identificarea microbului. Prin acest test se poate deosebi si o uretrita gonococica de una negonococica (banala). Deseori in faza acuta a bolii se constata in sange o crestere a numarului de globule albe, neutrofile.

Tratament medicamentos

Tratamentul se face cu antibioticul pe care il recomanda medicul. Autotratamentul inchide boala care trece in cronicitate. Acest fapt se datoreste lipsei de sensibilitate a unor gonococi la antibiotice care le opresc imultirea, dar nu ii omoara si astfel ei continua sa actioneze.

Atentie!

Pentru a evita reinfectarea cu genococ tratamentul trebuie facut de ambii parteneri sexuali.

Recomandari