Bolile cu transmitere sexuala care afecteaza femeile
history_edu ele.ro calendar_month 28 Mar 2011, 13:12
GfK Healthcare Romania a realizat un sondaj online pe platforma www.askGfK.ro prin care si-a propus sa afle care este parerea romanilor din zona urbana vis-a-vis de metodele de contraceptie si preventie a bolilor cu transmitere sexuala (BTS) si care sunt cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuala (BTS) de catre acestia.
Cele mai cunoscute metodele de contraceptie si preventie a bolilor cu transmitere sexuala
Doar o treime dintre respondenti sunt constienti de faptul ca nici o metoda contraceptiva nu te apara de contractarea unei boli cu transmitere sexuala si nu este 100% sigura.
Marea majoritatea crede ca prezervativul este o metoda contraceptiva suficienta pentru a te proteja impotriva unei astfel de boli, dar constientizeaza ca schimbarea frecventa a partenerului creste riscul de a contracta o BTS, chiar daca se foloseste prezervativ. Aproape jumatate dintre barbati stiu ca bolile cu transmitere sexuala pot fi contractate si prin cavitatea bucala, in timp ce femeile sunt mai prost informate privind acest aspect (30%), iar o treime dintre adultii intervievati stiu ca atingerea pielii infectate poate produce contaminarea cu BTS.
Exista opinia generala (73%) ca ambele sexe sunt in egala masura predispuse spre a contracta o boala cu transmitere sexuala. Categoria cu cel mai mare risc de a contracta BTS sunt prostituatele (mentionate de 90% din respondenti), persoanele care nu au un partener stabil (78%) si persoanele care traiesc in conditii precare de igiena (65%).
Notorietate crescuta pentru boli grave
Tot acest studiu arata ca, in general, cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuala sunt SIDA, sifilis si hepatita, recunoscute de aproape toti respondentii. Doi din trei adulti cu varsta intre 18 si 50 ani din mediul urban afirma ca pot sa spuna multe lucruri despre SIDA, iar tinerii pana in 25 de ani declara ca sunt foarte bine informati despre aceasta.
Alte boli cu transmitere sexuala despre care respondentii afirma ca stiu mai mult decat numele bolii sunt scabia (raia), herpesul genital si gonoreea. Aceste boli sunt cunoscute in egala masura de barbati si de femei.
Exista un grad de familiaritate relativ scazut in ceea ce priveste multe dintre bolile cu transmitere sexuala care afecteaza in special femeile - candidoza, HPV, chlamidia, condiloame, vaginoza, tricomonaza. Sub 25% dintre cei chestionati cunosc detalii despre aceste boli. Chiar daca sunt boli cu manifestare in principal la femei, ele obtin un grad de familiaritate sub medie chiar si in randul acestora.
Candidoza - cea mai frecventa BTS
Trei din patru respondenti afirma ca nu au avut niciodata o boala cu transmitere sexuala. Dintre cei care au avut experienta neplacuta a unei boli cu transmitere sexuala, jumatate dintre ei au fost diagnosticati macar o data cu candidoza urovaginala de cand si-au inceput viata sexuala. Alte boli mentionate ca fiind contractate in urma unui act sexual au fost tricomonaza, gonoreea, hepatita, chlamidia sau herpesul genital.
"Coroborand cifra celor care au suferit sau sufera de o astfel de boala cu gradul de familiaritate al respondentilor privind bolile cu transmitere sexuala, putem trage concluzia ca anumite boli cu transmitere sexuala au devenit mai cunoscute atat datorita mass-media si a campaniilor de informare, in special pentru bolile grave sau demult cunoscute, precum SIDA, herpesul genital, HPV, sifilis, cat si prin confruntarea cu o boala cu transmitere sexuala, fie personal, fie prin intermediul partenerului.
Prin urmare, romanii au in continuare nevoie sa fie informati in legatura cu pericolul bolilor cu transmitere sexuala, in general si specific, si a impactului acestora asupra calitatii si costului vietii lor", declara Irina Craciunescu, senior research consultant GfK Healthcare Romania.
Mai mult de jumatate dintre persoanele intervievate au in prezent o relatie stabila si locuiesc cu partenerul, iar 20% au o relatie cu cineva, fara a locui impreuna.
Studiul a fost realizat de GfK Healthcare Romania prin intervievarea online a unui numar de 600 respondenti utilizatori de Internet cu varsta intre 18 si 50 de ani din mediul urban. Respondentii au fost recrutati aleator de pe platforma online www.askgfk.ro, astfel incat sa se asigure reprezentativitatea la nivelul populatiei investigate. Eroarea maxima de esantionare este ±4%.
Pentru informatii suplimentare, vizitati www.gfk-ro.com
Alte articole despre