Contraceptia dupa un act sexual neprotejat

Contraceptia dupa un act sexual neprotejat
  calendar_month        
Exista mai multe situatii cand este nevoie sa apelezi la contraceptia de urgenta:
- dupa un act sexual complet neprotejat,
- daca prezervativul nu a fost utilizat cu suficienta grija,
- daca ai uitat sa iei pilulele hormonale zilnice.

Ea are rezultatele dorite la peste 96% din cazuri. Este important insa sa actionezi rapid pentru a evita o sarcina nedorita. Exista doua solutii:

Pilula

Are drept scop impiedicarea aparitiei si dezvoltarii sarcinii. Ea poate fi utilizata pentru a impiedica un avort, dar nu este recomandabil sa se utilizeze ca metoda permanenta de contraceptie.

Are efect daca se ia in primele trei zile (72 de ore) dupa contactul sexual neprotejat. Cu cat mai repede, cu atat efectul ei este mai sigur.

Se iau cate doua doze speciale de pilule, la 12 ore interval intre ele. Aceste pilule sunt recomandate de catre medici. Este bine ca dupa ce au fost utilizat tratamentul sa se efectueze inca un control medical.

In cazul majoritatii femeilor nu are efecte secundare. Este posibil insa, asemeni celorlalte pilule pe baza de hormoni, sa apara mici dereglari ale menstruatiei, greturi si varsaturi.

Steriletul

Impiedica aparitia sarcinii daca dispozitivul intrauterin este introdus in uter in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat.

Are rezultatul dorit la 99% din femeile care il folosesc. Acesta poate deveni o metoda permanenta de contraceptie.

Uneori pot aparea efecte secundare precum sangerari sau dureri. Nu este recomandat femeilor care nu au inca copii.

Recomandari